Ekspresowy przepis na zdrowe frytki z marchewki

Frytki z marchewki
Źródło: GettyIamges

Składniki

Frytki z marchewki

  • 3 łyżki Olej rzepakowy
  • 3 łyżeczki Słodka papryka czerwona
  • 1 łyżeczka Suszony tymianek
  • 800 g Marchew
  • Sól
  • 0.5 Łyżeczka Czosnek granulowany

Przygotowanie

  1. 1

    Umyj warzywa, obierz je ze skórki i pozbądź się końcówek. Następnie podziel je na słupki, mierzące ok. 6 cm długości. Pamiętaj, że frytki z marchewki nie mogą być grube. Powinny posiadać zbliżone wymiary, co pozwoli na równomierne upieczenie się przekąski. 

  2. 2

    Słupki marchewek umieść w większej misce, po czym polej je olejem rzepakowym (można zamienić na oliwę z oliwek). Zawartość naczynia oprósz przyprawami, dorzucając kolejno mieloną paprykę czerwoną, sól, czosnek granulowany oraz suszony tymianek. Całość wymieszaj, by olej wraz z przyprawami oblekł każde warzywo. 

  3. 3

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. C, wybierając tryb góra-dół i przygotuj blachę, na której będą się piec frytki z marchewki. Wyłóż ją arkuszem papieru do pieczenia i przełóż przegotowane słupki warzyw. 

  4. 4

    Frytki z marchewki piecz przez 30 minut. Od czasu do czasu można przemieszać zawartość blaszki, by warzywa upiekły się ładnie z każdej strony. Przekąskę podawaj jako dodatek do dań głównych lub samodzielny przysmak, z sosami i dipami. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też