Szybkie spaghetti z sosem cytrynowym

Spaghetti z sosem cytrynowym
Źródło: StockFood

Składniki

Sos cytrynowy

  • 4 sztuki Żółtko jajka
  • 2 łyżki Parmezan starty
  • 200 ml Śmietana 30%
  • 1 sztuka Cytryna
  • 1 szczypta Sól

Pozostałe składniki

  • 300 g Makaron spaghetti
  • 1 garść Pietruszka
  • 40 g Parmezan starty

Przygotowanie

  1. 1

    W dużym garnku zagotuj mocno osoloną wodę. Dodaj makaron i gotuj al dente, od czasu do czasu mieszając.

  2. 2

    Oddziel żółtka w misce, ubij je ze startym parmezanem, a następnie wymieszaj ze śmietaną.

  3. 3

    Do sosu zetrzyj skórkę umytej cytryny. Wszystko starannie wymieszaj. Jeśli zaistnieje taka potrzeba, dodaj więcej soli.

  4. 4

    Makaron spaghetti odcedź, przełóż do garnka i polej jeszcze gorącym sosem. Całość wymieszaj, dodaj posiekaną natkę pietruszki i ponownie dobrze wymieszaj.

  5. 5

    Makaron podziel na talerze i posyp startym parmezanem.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też