Szybkie spaghetti z sosem cytrynowym
Świeży i lekki makaron z prostym sosem cytrynowym.
Autor:
Smak.pl
REKLAMA
Składniki
Sos cytrynowy
- 4 sztuki Żółtko jajka
- 2 łyżki Parmezan starty
- 200 ml Śmietana 30%
- 1 sztuka Cytryna
- 1 szczypta Sól
Pozostałe składniki
- 300 g Makaron spaghetti
- 1 garść Pietruszka
- 40 g Parmezan starty
Przygotowanie
- 1
W dużym garnku zagotuj mocno osoloną wodę. Dodaj makaron i gotuj al dente, od czasu do czasu mieszając.
- 2
Oddziel żółtka w misce, ubij je ze startym parmezanem, a następnie wymieszaj ze śmietaną.
- 3
Do sosu zetrzyj skórkę umytej cytryny. Wszystko starannie wymieszaj. Jeśli zaistnieje taka potrzeba, dodaj więcej soli.
REKLAMA - 4
Makaron spaghetti odcedź, przełóż do garnka i polej jeszcze gorącym sosem. Całość wymieszaj, dodaj posiekaną natkę pietruszki i ponownie dobrze wymieszaj.
- 5
Makaron podziel na talerze i posyp startym parmezanem.
Zobacz także:
REKLAMA