Spaghetti Aglio e Olio
Proste i aromatyczne spaghetti na bazie oliwy z oliwek, czosnku i parmezanu.
Składniki
- 400 g Makaron spaghetti
- 4 ml Oliwa z oliwek
- 4 ząbki Czosnek
- 1 szczypta Płatki chilli
- 100 g Parmezan starty
- 1 garść Pietruszka
- 1 szczypta Sól
Przygotowanie
- 1
Makaron spaghetti ugotuj w osolonej wodzie.
- 2
W międzyczasie na większej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i dodaj pokrojony w plastry czosnek. Ważne jest, aby dodać czosnek razem z oliwą i powoli podgrzewać, aby się nie przypalił i nie stał się gorzki. Na tym etapie dodaj także płatki papryczki chili.
- 3
Odmierz ok. pół szklanki wody, w której gotował się makaron, po czym odcedź pastę. Makaron spaghetti przełóż do garnka, w którym wcześniej się gotował i zalej oliwą z czosnkiem i chili. Następnie dodaj posiekaną natkę pietruszki, drobno starty parmezan i wszystko dobrze wymieszaj. Jeśli nie możemy pokryć sosu serem i serem, dodaj kilka łyżek wody makaronowej.
REKLAMA - 4
Sprawdź, czy spaghetti aglio e olio jest dobrze doprawione. W razie potrzeby dodaj więcej soli i ulubionych przypraw.
Zobacz także: