Spaghetti Aglio e Olio

spaghetti-aglio-e-olio
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 400 g Makaron spaghetti
  • 4 ml Oliwa z oliwek
  • 4 ząbki Czosnek
  • 1 szczypta Płatki chilli
  • 100 g Parmezan starty
  • 1 garść Pietruszka
  • 1 szczypta Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Makaron spaghetti ugotuj w osolonej wodzie.

  2. 2

    W międzyczasie na większej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i dodaj pokrojony w plastry czosnek. Ważne jest, aby dodać czosnek razem z oliwą i powoli podgrzewać, aby się nie przypalił i nie stał się gorzki. Na tym etapie dodaj także płatki papryczki chili.

  3. 3

    Odmierz ok. pół szklanki wody, w której gotował się makaron, po czym odcedź pastę. Makaron spaghetti przełóż do garnka, w którym wcześniej się gotował i zalej oliwą z czosnkiem i chili. Następnie dodaj posiekaną natkę pietruszki, drobno starty parmezan i wszystko dobrze wymieszaj. Jeśli nie możemy pokryć sosu serem i serem, dodaj kilka łyżek wody makaronowej.

  4. 4

    Sprawdź, czy spaghetti aglio e olio jest dobrze doprawione. W razie potrzeby dodaj więcej soli i ulubionych przypraw.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też