Domowa granola z masłem orzechowym i dżemem
Przygotowanie granoli w domu to proste zadanie. Atutem jest to, że możesz eksperymentować i próbować różnych kombinacji smaków. Wypróbuj także tę odmianę, w której główną rolę grają pyszne masło orzechowe, orzeszki ziemne i dżem.
Składniki
- 0.75 Szklanka Masło orzechowe
- 2 łyżki Olej kokosowy
- 2 łyżki Cukier trzcinowy
- 3 szklanek Płatki owsiane
- 1 szklanki Orzeszki ziemne (niesolone)
- 0.5 Szklanka Mieszanka suszonych owoców
- 0.5 Szklanka Dżem
Przygotowanie
- 1
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
- 2
W mniejszym garnku umieść masło orzechowe razem z olejem kokosowym i cukrem trzcinowym. Wszystkie składniki podgrzewaj w niskiej temperaturze i mieszaj, aby wszystkie produkty się ze sobą ładnie połączyły.
- 3
Do oddzielnej miski wsyp płatki owsiane, a następnie dołóż również orzechową mieszankę. Całość dobrze wymieszaj.
REKLAMA - 4
Następnie dodaj również orzeszki ziemne i wszystko ponownie dokładnie wymieszaj.
- 5
Domową granolę piecz w rozgrzanym piekarniku przez 20-25 minut. Następnie pozwól jej ostygnąć.
- 6
Schłodzoną granolę wymieszaj z suszonymi owocami i przechowuj w szklanym, zamykanym pojemniku.
Zobacz także: