Najsmaczniejsza konfitura z malin z przepisu teściowej — uchwyć letnią słodycz

Konfitura z malin
Źródło: Shutterstock/sweet marshmallow

Składniki

Konfitura z malin

  • 250 ml Woda
  • 750 g Maliny
  • 250 g Cukier

Przygotowanie

  1. 1

    Słoiki oraz pasujące do nich zakrętki starannie umyj, a następnie wyparz wrzącą wodą.

  2. 2

    Do garnka wlej wodę oraz wsyp cukier i podgrzewaj składniki do chwili zagotowania. 

  3. 3

    Maliny opłucz pod zimną, bieżącą wodą. Upewnij się, że pośród nich nie znajdują się żadne spleśniałe owoce. Zepsute okazy wyrzuć do kosza.

  4. 4

    Maliny wsyp do garnka wypełnionego syropem cukrowym. Składniki podgrzewaj na palniku ustawionym na średnią moc i gotuj przez ok. 45 minut. W międzyczasie nie mieszaj komponentów, aby nie naruszyć struktury malin. Dzięki temu owoce pozostaną w dużych, apetycznie prezentujących się kawałkach.

  5. 5

    Gdy upłynie wyznaczony czas, umieść owoce na sicie, a wydzielony sok przelej do butelek.

  6. 6

    Konfiturę umieść w przygotowanych słoiczkach i szczelnie je zakręć.

  7. 7

    Słoiczki wypełnione konfiturą z malin połóż na blacie do góry dnem i pozostaw do całkowitego wystudzenia. 

     

    Konfitura z malin nadaje się do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Możesz także przechowywać słoiki w suchym i chłodnym miejscu i cieszyć się smakiem przetworu przez wiele miesięcy.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też