Najlepsza nalewka z cytryn. Zobacz, jak zrobić cytrynówkę

Nalewka z cytryn
Źródło: GettyImages

Składniki

Nalewka z cytryn

  • 1 szklanki Cukier
  • 1 szklanki Wódka
  • 10 sztuk Cytryna
  • 1 szklanki Spirytus 96%
  • 1 szklanki Woda

Przygotowanie

  1. 1

    Cytryny dokładnie umyj, wyszoruj, a następnie sparz wrzątkiem.

  2. 2

    Oczyszczone cytryny obierz ze skóry. Skórkę pokrój (bez białej warstwy, która jest gorzka), włóż do słoja i zalej wódką. Zamknij naczynie i odłóż w chłodne miejsce na 2 dni. Przez ten czas kilka razy zakołysz słojem.

  3. 3

    Z pozostałych cytryn i tych, które obrałeś — wyciśnij sok. Najprościej wykonasz to z użyciem wyciskarki do cytrusów, natomiast możesz to zrobić ręcznie.

  4. 4

    Do garnka wlej wodę oraz wsyp cukier. Zagotuj tylko do momentu rozpuszczenia się cukru. Odstaw do przestudzenia.

  5. 5

    Wystudzoną wodę z rozpuszczonym cukrem wlej do wyciśniętego soku z cytryn. Mieszankę tą uzupełnij spirytusem i wymieszaj. Tak powstałą nalewkę przelej do słoja, dokładnie zakręć i odstaw również na dwa dni.

  6. 6

    Po upływie wskazanego czasu połącz ze sobą zawartość obydwu słoików i odstaw na kolejne 2 dni. 

  7. 7

    Teraz wystarczy już tylko dobrze przefiltrować nalewkę z cytryn i przelać trunek do butelek. Możesz użyć do tego sitka, ścierki muślinowej lub nawet filtrów do kawy. Wszystko zależy od tego, jaki efekt chcemy uzyskać. Jeśli wolisz bardziej klarowne trunki — wykorzystaj sposobu z użyciem kilku warstw gazy lub wcześniej wspomnianych filtrów do kawy.

  8. 8

    Gotowe butelki z nalewką z cytryn szczelnie zakręć i odstaw w ciepłe miejsce na 2 tygodnie. Po tym czasie będzie ona idealna do spożycia. Najlepiej smakuje mocno schłodzona. Cytrynówka jest także świetnym uzupełnieniem wielu drinków.

     

    Zobacz także:

     

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też