Najlepsza nalewka z cytryn. Zobacz, jak zrobić cytrynówkę
Nalewka z cytryn, określana mianem cytrynówki to specjał, za którym przepada wiele osób. Orzeźwiający smak trunku czyni go niezastąpionym — nalewkę można podawać na wiele okazji, a także wykorzystać ją do tworzenia rozmaitych koktajli. Jak zrobić najlepszą nalewkę z cytryn? Odpowiedź znajdziesz w poniższym przepisie.
Składniki
Nalewka z cytryn
- 1 szklanki Cukier
- 1 szklanki Wódka
- 10 sztuk Cytryna
- 1 szklanki Spirytus 96%
- 1 szklanki Woda
Przygotowanie
- 1
Cytryny dokładnie umyj, wyszoruj, a następnie sparz wrzątkiem.
- 2
Oczyszczone cytryny obierz ze skóry. Skórkę pokrój (bez białej warstwy, która jest gorzka), włóż do słoja i zalej wódką. Zamknij naczynie i odłóż w chłodne miejsce na 2 dni. Przez ten czas kilka razy zakołysz słojem.
- 3
Z pozostałych cytryn i tych, które obrałeś — wyciśnij sok. Najprościej wykonasz to z użyciem wyciskarki do cytrusów, natomiast możesz to zrobić ręcznie.
- 4
Do garnka wlej wodę oraz wsyp cukier. Zagotuj tylko do momentu rozpuszczenia się cukru. Odstaw do przestudzenia.
- 5
Wystudzoną wodę z rozpuszczonym cukrem wlej do wyciśniętego soku z cytryn. Mieszankę tą uzupełnij spirytusem i wymieszaj. Tak powstałą nalewkę przelej do słoja, dokładnie zakręć i odstaw również na dwa dni.
- 6
Po upływie wskazanego czasu połącz ze sobą zawartość obydwu słoików i odstaw na kolejne 2 dni.
- 7
Teraz wystarczy już tylko dobrze przefiltrować nalewkę z cytryn i przelać trunek do butelek. Możesz użyć do tego sitka, ścierki muślinowej lub nawet filtrów do kawy. Wszystko zależy od tego, jaki efekt chcemy uzyskać. Jeśli wolisz bardziej klarowne trunki — wykorzystaj sposobu z użyciem kilku warstw gazy lub wcześniej wspomnianych filtrów do kawy.
- 8
Gotowe butelki z nalewką z cytryn szczelnie zakręć i odstaw w ciepłe miejsce na 2 tygodnie. Po tym czasie będzie ona idealna do spożycia. Najlepiej smakuje mocno schłodzona. Cytrynówka jest także świetnym uzupełnieniem wielu drinków.
Zobacz także:
Moda na domowe przetwory nie przemija, a wręcz staje się coraz bardziej popularna. Własnoręcznie przyrządzane nalewki to nie tylko oszczędność pieniędzy i wspaniały sposób na obdarowanie najbliższych, ale także gwarancja dobrego smaku. Nasz przepis na nalewkę z cytryn z pewnością przypadnie Ci do gustu. Proste i szybkie wykonanie, a także możliwość przygotowania jej o dowolnym czasie, niezależnie od pory roku — czyni przepis na cytrynówkę jeszcze atrakcyjniejszym.
Domowa spiżarka z samodzielnie przyrządzonymi trunkami to coś, co powinno znaleźć się w każdym domu, w którym spożywa się napoje alkoholowe. Nawet ta najmniejszych rozmiarów będzie świetnym sposobem, by zachwycić swoich gości podczas spotkania. W serwisie Smak.pl przygotowaliśmy całą serię przepisów na łatwe do wykonania przetwory owocowe. Dzięki nim można uniknąć kupowania sklepowych trunków, które zazwyczaj posiadają długi skład.
Zobacz także: Nalewka z czereśni — doskonała na domowe przyjęcia
Cytrynówka — kwaśna i smaczna nalewka domowa
Nalewka z cytryn ma wiele zalet. Oprócz szybkiego przygotowania trunek zawiera dużą dawkę witaminy C, przez co wpływa na wzmocnienie odporności i chroni przed sezonowymi infekcjami. Idealnie sprawdzi się na długie zimowe wieczory. Jeśli jesteś fanem bardziej słodkich smaków, do cytrynówki polecamy dodać miód. Wówczas nalewka z cytryny przybiera postać pysznego likieru.
Przepis na tę przepyszną nalewkę z cytryn zawiera zaledwie kilka składników, które znajdziesz w każdym sklepie. Przygotować ją możesz zawsze, kiedy tylko najdzie Cię ochota.