Bajeczny i oryginalny flan – wenezuelski deser z przepisu Anny Starmach

Wenezuelski deser Anny Starmach - flan
Źródło: Shutterstock/Mircea Costina

Składniki

Składniki na wenezuelski flan

  • 250 ml Mleczko skondensowane
  • 250 g Cukier
  • 250 ml Mleko
  • 1 łyżka Cukier waniliowy
  • 3 sztuki Jajko

Przygotowanie

  1. 1

    Zgodnie z wytycznymi Anny Starmach wykonanie przepisu zaczynamy od powolnego karmelizowania cukru na rozgrzanej patelni.

  2. 2

    Do miski wlewamy mleko skondensowane i mleko zwyczajne, dodajemy jajka i cukier waniliowy. Wszystkie składniki mieszamy za pomocą blendera.

  3. 3

    Do wykonania wenezuelskiego flanu potrzebne będą foremki (deser można także zrobić w jednym większym, nadającym się do pieczenia, naczyniu). Najpierw, na dnie umieszczamy karmel, a w kolejnym kroku wlewamy w nie masę jajeczno-mleczną pomieszaną z cukrem waniliowym.

  4. 4

    Wypełnione foremki wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec flan należy w kąpieli wodnej. Jak? Foremki owijamy folią aluminiową i wstawiamy do większego, żaroodpornego naczynia wypełnionego wrzątkiem i pieczemy przez około 30-40 minut.

  5. 5

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też