Łosoś teriyaki, czyli pomysł na idealne danie w azjatyckim stylu
Łosoś teriyaki to wyjątkowo aromatyczne i bogate w smaku danie, które zasmakuje każdemu, kto ceni sobie kuchnię azjatycką. Łosoś teriyaki jest bardzo delikatny i soczysty. Warto podać go w towarzystwie ryżu i warzyw. Poznaj przepis na pieczonego łososia w sosie teriyaki serwowanego z ryżem, szpinakiem i awokado.
Składniki
Łosoś teriyaki, przepis
- 3 kawałki Łosoś
- 6 łyżek Sos sojowy
- 2 łyżki Syrop klonowy
- 1 łyżka Sok z limonki
- 2 łyżki Starty imbir
- 3 ząbki Czosnek
- 1 łyżka Olej sezamowy
- 2 łyżki Sezam
- 200 g Szpinak
- 1 sztuka Awokado
- 1 Szczypta Sól
- 1 Szczypta Pieprz
- 150 g Ryż jaśminowy
Przygotowanie
- 1
Łososia przelej zimną wodą, osusz za pomocą ręcznika papierowego, zdejmij skórkę.
- 2
Do miseczki wlej sos sojowy, syrop klonowy, olej sezamowy, sok z limonki i dodaj cukier. Na tarce zetrzyj imbir, przez praskę przeciśnij ząbek czosnku, dodaj do sosów i wymieszaj.
- 3
Łososia umieść w pojemniku, zalej przygotowaną marynatą, przykryj pojemnik i odstaw do lodówki na 30 minut.
- 4
Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Łososia w sosie teriyaki przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie posyp łososia sezamem i piecz przez kolejne 5 minut.
- 5
Ryż jaśminowy ugotuj w osolonej wodzie. Umyj awokado, obierz i wyjmij pestkę. Pokrój awokado w paski.
- 6
Liście szpinaku umyj, wrzuć do rondelka lub większą patelnię, dodaj 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól i pieprz. Podsmaż przez 2 minuty.
- 7
Na talerz wyłóż ryż, szpinak i łososia. Całość udekoruj plastrami awokado.
Zobacz także:
- Kluski ryżowe w azjatyckim stylu to zapowiedź udanego obiadu
- Przysmak, który zaskoczy wszystkich — przepis na japońskie Okonomiyaki
- Fantastyczne pierożki gyoza jak z japońskiej restauracji. Pokocha je cała rodzina
Jaki ma smak marynata teriyaki?
Sos teriyaki powstaje w wyniku połączenia sosu sojowego z miodem, syropem klonowym lub brązowym cukrem, a dodatkowymi składnikami sosu są aromatyczne i bogate w smaku przyprawy, jak czosnek i imbir. Mieszanka takich składników nadaje daniu charakterystycznego słodko-słonego smaku. Intensywność dania zależy nie tylko od użytych do marynaty składników, ale także od tego, czy poszczególne składniki będą miały czas przenikać przez siebie, dlatego też należy pamiętać o tym, aby odstawić zamarynowanego łososia do lodówki.
Jak kupić dobrego łososia?
Łosoś to zdrowa ryba, która powinna gościć na naszym stole przynajmniej dwa razy w tygodniu. Żeby ryby służyły naszemu zdrowiu, muszą być świeże i dobrej jakości. Jak ocenić czy łosoś, który trafia do naszego koszyka jest świeży? Do oceny świeżości ryb przyda się nam zmysł wzroku, dotyku i węchu. Jeśli kupujesz łososia w całości, w pierwszej kolejności sprawdź, czy mięso jest jędrne. W tym celu możesz zrobić prosty test – połóż na boku ryby palec i lekko naciśnij, jeśli mięso szybko wróci do swojego kształtu – ryba jest świeża, jeśli na rybie pozostanie wgłębienie, niestety ryba nie jest świeża. Ryba powinna mieć naturalny kolor, skóra powinna być lekko wilgotna, ale nie lepka. Oczy ryby powinny być błyszczące, a źrenice wyraźnie widoczne. Świeży łosoś ma naturalny, morski i rybny zapach, jeśli ryba ma podejrzany zapach, odłóż ją. Decydując się na łososia w kawałku, zwróć uwagę na kolor mięsa. Świeży i dobry łosoś powinien mieć jasnopomarańczową barwę. Na mięsie nie powinno być żadnych plam ani śluzu. Skóra powinna mocno przylegać do mięsa.
Dodatki do łososia teriyaki
Do łososia w sosie teriyaki pasuje ryż jaśminowy, duszony szpinak, awokado, gotowany brokuł, podsmażone szparagi, groszek cukrowy. Łosoś w teriyaki może być podany też z makaronem ryżowym.
Przechowywanie gotowego łososia teriyaki
Łosoś w stylu azjatyckim najlepiej smakuje tuż po przygotowaniu, ale jeśli masz potrzebę zrobić większą porcję tego dania, najlepiej przechować pieczonego łososia w lodówce w szczelnie zamkniętym szklanym lub plastikowym naczyniu. Najlepszą metodą odgrzania łososia jest mikrofala lub wolne odgrzewanie na patelni. Decydując się na patelnię podlej naczynie odrobiną wody i zakryj je pokrywką, tak aby para ogrzewała łososia. Łososia należy zjeść maksymalnie 2 dni od przygotowania.