Łosoś teriyaki, czyli pomysł na idealne danie w azjatyckim stylu

Łosoś teriyaki,
Źródło: Shutterstock

Składniki

Łosoś teriyaki, przepis

  • 3 kawałki Łosoś
  • 6 łyżek Sos sojowy
  • 2 łyżki Syrop klonowy
  • 1 łyżka Sok z limonki
  • 2 łyżki Starty imbir
  • 3 ząbki Czosnek
  • 1 łyżka Olej sezamowy
  • 2 łyżki Sezam
  • 200 g Szpinak
  • 1 sztuka Awokado
  • 1 Szczypta Sól
  • 1 Szczypta Pieprz
  • 150 g Ryż jaśminowy

Przygotowanie

  1. 1

    Łososia przelej zimną wodą, osusz za pomocą ręcznika papierowego, zdejmij skórkę.

  2. 2

    Do miseczki wlej sos sojowy, syrop klonowy, olej sezamowy, sok z limonki i dodaj cukier. Na tarce zetrzyj imbir, przez praskę przeciśnij ząbek czosnku, dodaj do sosów i wymieszaj.

  3. 3

    Łososia umieść w pojemniku, zalej przygotowaną marynatą, przykryj pojemnik i odstaw do lodówki na 30 minut.

  4. 4

    Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Łososia w sosie teriyaki przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie posyp łososia sezamem i piecz przez kolejne 5 minut.

  5. 5

    Ryż jaśminowy ugotuj w osolonej wodzie. Umyj awokado, obierz i wyjmij pestkę. Pokrój awokado w paski.

  6. 6

    Liście szpinaku umyj, wrzuć do rondelka lub większą patelnię, dodaj 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól i pieprz. Podsmaż przez 2 minuty.

  7. 7

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też