Fantastyczne pierożki gyoza jak z japońskiej restauracji. Pokocha je cała rodzina

Pierożki gyoza
Źródło: GettyImages

Składniki

Pierożki gyoza — ciasta

  • 0.5 Łyżeczka Sól
  • 120 ml Woda
  • 240 g Mąka pszenna

Farsz

  • 15 g Zielona cebulka
  • 280 g Mięso mielone
  • 1 łyżka Mirin
  • Pieprz czarny mielony
  • 1 łyżka Olej sezamowy
  • 3 Liście Biała kapusta
  • Kawałek Świeży imbir
  • 1 łyżka Sos sojowy
  • 1 łyżeczka Sól
  • 1 ząbek Czosnek

Sos

  • 2 łyżki Sos sojowy
  • 2 krople Olej chilli
  • 2 łyżki Ocet ryżowy

Przygotowanie

  1. 1

    Aby przygotować ciasto na pierożki gyoza, odmierzone porcje składników umieść w misce i zagniataj je do chwili otrzymania gładkiej i elastycznej masy. W przypadku, gdyby ciasto okazało się zbyt twarde, dodaj niewielką ilość wody. Masę wyrabiaj przez co najmniej 10 minut, a następnie zawiń w folię i umieść je w lodówce na kolejne 10 minut.

  2. 2

    Gdy upłynie wskazany czas, rozwałkuj ciasto na oprószonym mąką ziemniaczaną blacie i wycinaj za pomocą szklanki kółka. Przygotowane plasterki ułóż w formie stosu i przykryj ściereczką, aby nie wyschły.

  3. 3

    Liście białej kapusty umyj, osusz i pokrój na drobne kawałeczki.

  4. 4

    Zieloną cebulę opłucz bieżącą wodą, osusz i drobno posiekaj.

  5. 5

    Imbir obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o małych oczkach.

  6. 6

    Czosnek obierz z łupin i przeciśnij przez praskę.

  7. 7

    W misce umieść mięso mielone, zieloną cebulką, kapustę, olej sezamowy, sos sojowy, mirin, imbir oraz czosnek. Składniki na farsz starannie wymieszaj, a następnie dopraw solą oraz czarnym pieprzem mielonym. 

  8. 8

    Na każdym plasterku ciasta nałóż porcję farszu i sklej jego krawędzie. Możesz zwilżyć delikatnie wewnętrzną stronę pierożków gyoza, aby dobrze się skleiły. 

  9. 9

    Na patelni rozgrzej łyżkę oleju roślinnego, a następnie ułóż na niej pierożki. Smaż kluski do zarumienienia, a następnie wlej na patelnię 1/4 szklanki wody i przykryj naczynie pokrywką. Po 3 minutach, gdy woda wyparuje, dodaj łyżkę oleju sezamowego i delikatnie wymieszaj pierożki gyoza, a następnie przełóż je na talerz.

  10. 10

    Aby przygotować sos, wymieszaj ze sobą sos sojowy, olej chilli i ocet ryżowy. 

     

    Pierożki gyoza podawaj w towarzystwie przygotowanego sosu.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też