Fantastyczne pierożki gyoza jak z japońskiej restauracji. Pokocha je cała rodzina
Gyoza to małe, chrupiące pierożki, niezwykle popularne w Chinach oraz Japonii. To oryginalny pomysł na przystawkę serwowaną przed daniem głównym lub przekąskę w trakcie dnia. Wiele osób uważa, że przyrządzenie pierożków gyoza jest trudne i czasochłonne, lecz trochę praktyki pozwoli wykonać Ci ten azjatycki specjał w mgnieniu oka. Co więcej, ich przygotowanie może być wspaniałą zabawą. Przekonaj się o tym już dziś!
Składniki
Pierożki gyoza — ciasta
- 0.5 Łyżeczka Sól
- 120 ml Woda
- 240 g Mąka pszenna
Farsz
- 15 g Zielona cebulka
- 280 g Mięso mielone
- 1 łyżka Mirin
- Pieprz czarny mielony
- 1 łyżka Olej sezamowy
- 3 Liście Biała kapusta
- Kawałek Świeży imbir
- 1 łyżka Sos sojowy
- 1 łyżeczka Sól
- 1 ząbek Czosnek
Sos
- 2 łyżki Sos sojowy
- 2 krople Olej chilli
- 2 łyżki Ocet ryżowy
Przygotowanie
- 1
Aby przygotować ciasto na pierożki gyoza, odmierzone porcje składników umieść w misce i zagniataj je do chwili otrzymania gładkiej i elastycznej masy. W przypadku, gdyby ciasto okazało się zbyt twarde, dodaj niewielką ilość wody. Masę wyrabiaj przez co najmniej 10 minut, a następnie zawiń w folię i umieść je w lodówce na kolejne 10 minut.
- 2
Gdy upłynie wskazany czas, rozwałkuj ciasto na oprószonym mąką ziemniaczaną blacie i wycinaj za pomocą szklanki kółka. Przygotowane plasterki ułóż w formie stosu i przykryj ściereczką, aby nie wyschły.
- 3
Liście białej kapusty umyj, osusz i pokrój na drobne kawałeczki.
- 4
Zieloną cebulę opłucz bieżącą wodą, osusz i drobno posiekaj.
- 5
Imbir obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o małych oczkach.
- 6
Czosnek obierz z łupin i przeciśnij przez praskę.
- 7
W misce umieść mięso mielone, zieloną cebulką, kapustę, olej sezamowy, sos sojowy, mirin, imbir oraz czosnek. Składniki na farsz starannie wymieszaj, a następnie dopraw solą oraz czarnym pieprzem mielonym.
- 8
Na każdym plasterku ciasta nałóż porcję farszu i sklej jego krawędzie. Możesz zwilżyć delikatnie wewnętrzną stronę pierożków gyoza, aby dobrze się skleiły.
- 9
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju roślinnego, a następnie ułóż na niej pierożki. Smaż kluski do zarumienienia, a następnie wlej na patelnię 1/4 szklanki wody i przykryj naczynie pokrywką. Po 3 minutach, gdy woda wyparuje, dodaj łyżkę oleju sezamowego i delikatnie wymieszaj pierożki gyoza, a następnie przełóż je na talerz.
- 10
Aby przygotować sos, wymieszaj ze sobą sos sojowy, olej chilli i ocet ryżowy.
Pierożki gyoza podawaj w towarzystwie przygotowanego sosu.
Zobacz także:
Aby wykonać pierożki gyoza, należy zaopatrzyć się w wymagane składniki. Zdobycie części z nich może okazać się niemożliwe w konwencjonalnych sklepach. Trudnodostępne komponenty z pewnością zakupisz w sklepach internetowych, które oferują atrakcyjne ceny i szeroki asortyment. Zachęcamy, aby przed przystąpieniem do przygotowań skrupulatnie zapoznać się z listą niezbędnych składników i zamówić z wyprzedzeniem brakujące produkty.
Jak przygotować pierożki gyoza? Praktyczne porady i wskazówki
Przygotowanie pierożków gyoza to zadanie, które wymaga trochę pracy, lecz z pewnością przyniesie wiele satysfakcji. Na początku należy wyrobić ciasto. Masę należy zagniatać przez co najmniej 10 minut, co zagwarantuje, że będzie ono niezwykle elastyczne, a po zlepieniu pierożki gyoza nie będą się rozrywać. Jeżeli masz taką możliwość, opisaną czynność możesz wykonać, korzystając z robota kuchennego.
Zobacz także: Tempura — sprawdzony sposób na idealną panierkę w orientalnym stylu, którą pokochasz
Przygotowane porcje ciasta można nadziewać dowolnym farszem. W opisanej recepturze pierożki gyoza zawierają nadzienie wykonane na bazie mięsa mielonego i aromatycznych przypraw. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przyrządzić także masę na bazie grzybów, warzyw, czy tofu. Zachęcamy do eksperymentowania w poszukiwaniu ulubionych połączeń smakowych.
Gotowe pierożki gyoza można ugotować w wodzie lub usmażyć. Nie zapomnij o dodatku pysznego sosu. Przepisem na nasz ulubiony dip, który fantastycznie komponuje się z tym azjatyckim przysmakiem, dzielimy się w powyższym przepisie.