Kluski ryżowe w azjatyckim stylu to zapowiedź udanego obiadu

Kluski ryżowe
Źródło: Shutterstock

Składniki

Kluski ryżowe przepis

  • 1 szklanki Mąka ryżowa
  • 0.5 Szklanka Mąka ryżowa kleista
  • 1 szklanki Woda
  • 0.5 Łyżeczka Sól
  • 1 łyżka Olej sezamowy

Sos do klusek ryżowych

  • 2 łyżki Pasta Gochujang
  • 6 łyżek Syrop ryżowy
  • 4 łyżki Sos sojowy
  • 2 łyżki Olej sezamowy
  • 2 ząbki Czosnek
  • 1 łyżka Sezam
  • 2 sztuki Cebula dymka
  • 4 sztuki Grzyby shiitake
  • 2 sztuki Wodorosty wakame

Przygotowanie

  1. 1

    Kluski ryżowe: Przygotuj naczynie do gotowania na parze. Do dolnej części wlej wodę. W misce wymieszaj mąkę z solą, dodaj letnią wodę i wymieszaj. Górną warstwę pojemnika wyłóż gazą, tak aby po wsypaniu do niej mąki dało się ją otulić. Wysyp mąkę na gazę, zawiń nadmiar gazy, przykryj naczynie i gotuj mąkę przez 20 minut. Wyjmij zaparzoną mąkę na stolnicę, poczekaj, aż trochę przestygnie i zacznij zagniatać ciasto. Co jakiś czas smaruj ręce i stolnicę kilkoma kroplami oleju sezamowego, dzięki temu ciasto nie będzie się tak mocno kleić do rąk i stolnicy. Wyrabiaj ciasto do czasu, aż stanie się jednolite i elastyczne. Z wyrobionego ciasta uformuj długi cienki wałek i pokrój tworząc kluski o długości około 4 cm.

  2. 2

    Sos do klusek ryżowych: Do garnka wlej 0,5 litra wody, dodaj glony i grzyby. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Obierz i posiekaj w plasterki czosnek i dymkę, dodaj do garnka. Z pasty Gochujang, syropu ryżowego, oleju sezamowego i sosu sojowego przygotuj pikantną pastę. Wyłów z garnka wodorosty i grzyby. Do przygotowanej pasty wlej 3 łyżki płynu i wymieszaj, następnie całość przelej do garnka, gotuj na małym ogniu przez 2 minuty. Dodaj przygotowane kluski ryżowe, zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez minutę. Kluski wraz z sosem przełóż na talerz i posyp danie sezamem.

     

    Zobacz także:

     

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też