Przysmak, który zaskoczy wszystkich — przepis na japońskie Okonomiyaki
Okonomiyaki to specjał często tytułowany „japońską pizzą”. To nic innego jak placek przygotowany na bazie ciasta naleśnikowego i kapusty pekińskiej, serwowany z lubianymi dodatkami. Przysmak ten można przyrządzić w wielu różnorodnych odsłonach, o czym świadczy także objaśnianie nazwy okonomiyaki — „smaż, co lubisz”. W poniższej recepturze zdradzamy niezbędne wskazówki, aby japońska przekąska zachwyciła wszystkich domowników oraz zgromadzonych przy stole gości.
Składniki
Okonomiyaki — placek
- 1 łyżeczka Cukier
- 0.5 Sztuka Kapusta pekińska
- 1 łyżeczka Sos sojowy
- 4 łyżki Majonez
- 130 g Mąka pszenna
- 150 ml Bulion
- 1 sztuka Jajko
- Płatki wędzonego tuńczyka
- Cebula dymka
- Pokruszone wodorosty Aonori
Sos
- 4 łyżki Cukier
- 2 łyżki Ocet
- 1 łyżka Słodkie wino
- 2 łyżki Ketchup
- Sól
- 2 łyżki Sos sojowy
Dodatkowo
- Ser
- Boczek w plastrach
Przygotowanie
- 1
Kapustę pekińską starannie umyj, osusz, a następnie drobno posiekaj.
- 2
W misce umieść mąkę pszenną, sól, cukier, jajko, sos sojowy oraz bulion. Składniki starannie wymieszaj, aby otrzymać jednolite ciasto bez grudek. Następnie dodaj posiekaną kapustę i ponownie wymieszaj wszystkie komponenty.
- 3
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju rzepakowego. Następnie z kapuścianej masy uformuj placek o grubości nie większej niż 2 cm. Na okonomiyaki połóż plastry boczku oraz kawałki sera i smaż je pod przykryciem przez ok. 5 minut. Następnie obróć omlet na drugą stronę i kontynuuj obróbkę termiczną do chwili zarumienienia placka.
- 4
W międzyczasie przygotuj sos. W misce umieść ketchup, sos sojowy, ocet, cukier oraz wino i starannie wymieszaj składniki. W razie potrzeby dopraw dressing do smaku solą.
- 5
Usmażone okonomiyaki przełóż na talerz. Posmaruj placek majonezem, a następnie udekoruj kawałkami tuńczyka, cebulą dymką i pokruszonymi wodorostami.
Okonomiyaki serwuj na ciepło, w towarzystwie sosu.
Zobacz także:
Masz ochotę na posiłek, który przegoni nudę z twojego jadłospisu? Przepis na okonomiyaki będzie strzałem w dziesiątkę! To wyjątkowy placek z kapustą pekińską i wieloma rozmaitymi dodatkami, który inaczej określany jest mianem japońskiej pizzy. Jeżeli składniki wyszczególnione w przepisie nie do końca ci odpowiadają, śmiało zastąp je innymi dodatkami. To nie jest trudne! W doborze właściwych produktów pomoże szybka wizualizacja. Wyobraź sobie, że tworzysz swoją ulubioną kompozycję składników na tradycyjną pizzę.
Kolebką okonomiyaki jest Kansai, lecz współcześnie można zamówić tę potrawę w wielu restauracjach na terenie całej Japonii. Dla miłośników kosztowania nowych smaków i samodzielnego ich szykowania mamy świetną wiadomość. Danie to można z powodzeniem przygotować we własnym domu. Wykonanie okonomiyaki jest bardzo łatwe, lecz część komponentów może okazać się trudna do zdobycia w popularnych dyskontach. Zachęcamy, aby przed rozpoczęciem przygotowań dokładnie przeczytać listę składników, odwiedzić witryny internetowe i z wyprzedzeniem zamówić brakujące produkty.
Zobacz także: Fantastyczne pierożki gyoza jak z japońskiej restauracji. Pokocha je cała rodzina
Okonomiyaki — w jaki sposób podawać “japońską pizzę”?
Jak już zostało wspomniane okonomiyaki to specjał, który można serwować z różnorodnymi dodatkami. Jedynym ograniczeniem okazuje się kreatywność kucharza. Ważne jest, aby zanurzyć pożądane składniki w cieście naleśnikowym, zaraz po uformowaniu placka na patelni. Pośród najczęściej wybieranych składników, należy wyróżnić kukurydzę, boczek, pieczarki, pierś z kurczaka oraz mięso mielone. Świetnym pomysłem jest zastosowanie bardziej niestandardowych komponentów, takich jak owoce morza, kurki, czy kapary. Jeżeli nie wiesz, jakie dodatki powinieneś wybrać, warto kierować się preferencjami jak w przypadku komponowania mieszanki na aktorską pizzę. Zachęcamy, aby nieustannie eksperymentować i odkrywać nowe smaki.