Przysmak, który zaskoczy wszystkich — przepis na japońskie Okonomiyaki

Okonomiyaki — "japońska pizza"
Źródło: GettyImages

Składniki

Okonomiyaki — placek

  • 1 łyżeczka Cukier
  • 0.5 Sztuka Kapusta pekińska
  • 1 łyżeczka Sos sojowy
  • 4 łyżki Majonez
  • 130 g Mąka pszenna
  • 150 ml Bulion
  • 1 sztuka Jajko
  • Płatki wędzonego tuńczyka
  • Cebula dymka
  • Pokruszone wodorosty Aonori

Sos

  • 4 łyżki Cukier
  • 2 łyżki Ocet
  • 1 łyżka Słodkie wino
  • 2 łyżki Ketchup
  • Sól
  • 2 łyżki Sos sojowy

Dodatkowo

  • Ser
  • Boczek w plastrach

Przygotowanie

  1. 1

    Kapustę pekińską starannie umyj, osusz, a następnie drobno posiekaj.

  2. 2

    W misce umieść mąkę pszenną, sól, cukier, jajko, sos sojowy oraz bulion. Składniki starannie wymieszaj, aby otrzymać jednolite ciasto bez grudek. Następnie dodaj posiekaną kapustę i ponownie wymieszaj wszystkie komponenty.

  3. 3

    Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju rzepakowego. Następnie z kapuścianej masy uformuj placek o grubości nie większej niż 2 cm. Na okonomiyaki połóż plastry boczku oraz kawałki sera i smaż je pod przykryciem przez ok. 5 minut. Następnie obróć omlet na drugą stronę i kontynuuj obróbkę termiczną do chwili zarumienienia placka.

  4. 4

    W międzyczasie przygotuj sos. W misce umieść ketchup, sos sojowy, ocet, cukier oraz wino i starannie wymieszaj składniki. W razie potrzeby dopraw dressing do smaku solą.

  5. 5

    Usmażone okonomiyaki przełóż na talerz. Posmaruj placek majonezem, a następnie udekoruj kawałkami tuńczyka, cebulą dymką i pokruszonymi wodorostami.

     

    Okonomiyaki serwuj na ciepło, w towarzystwie sosu.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też