Piernik na oleju – przepis dla zabieganych
Piernik z olejem to wilgotne i bardzo aromatyczne korzenne ciasto, którego nie może zabraknąć w czasie świąt Bożego Narodzenia. Piernik na oleju jest łatwy w przygotowaniu, nie wymaga leżakowania, więc zrobisz go szybko i sprawnie. Przekonaj się sam!
Składniki
- 2 sztuki Jajko
- 0.5 Szklanka Cukier brązowy
- 4 łyżki Miód
- 0.5 Szklanka Olej rzepakowy
- 2.5 szklanek Mąka pszenna
- 3 łyżki Kakao
- 1 łyżeczka Soda oczyszczona
- 1 opakowanie Przyprawa do piernika
- 1 Szczypta Sól
- 1 łyżka Masło
- 1 łyżka Bułka tarta
Przygotowanie
- 1
Jajka rozbij do dużej miski, dodaj cukier oraz sól i ubij na puszystą masę. Mąkę, kakao oraz sodę oczyszczoną przesiej przez sito. Następnie porcjami dodaj do masy jajecznej suche składniki oraz mleko. Po każdej porcji suchych składników i mleka dokładnie zmiksuj masę. Wsyp przyprawę do piernika, porcjami dodaj olej oraz miód. Dokładnie zmiksuj.
- 2
Wąską, prostokątną blachę wyłóż papierem do pieczenia, posmaruj masłem i posyp bułką tartą. Wlej ciasto do brytfanny.
- 3
Piekarnik nagrzej do 180 st. C w trybie z termoobiegiem. Piecz piernik przez 35 minut do tzw. suchego patyczka.
Zobacz także:
- Sernik królewski - ciasto, które rozpływa się w ustach
- Obłędnie pyszne pierogi z makiem na Twój świąteczny stół
- Ciastka świąteczne — smakołyk, którego nie może zabraknąć na Twoim stole
Piernik na oleju przekładany
Piernik z olejem to alternatywa dla piernika staropolskiego, którego przygotowanie jest czasochłonne. Przygotowany piernik idealnie smakuje sam, ale można go przełożyć powidłami śliwkowymi. Wystarczy wystudzić ciasto, a następnie przekroić je wzdłuż i posmarować dobrej jakości powidłami (powidła muszą być gęste). Piernik można przełożyć też ulubionym dżemem. Wybierając tę opcję, pamiętaj, aby dżem owocowy wymieszać z galaretką – w przeciwnym wypadku dżem wypłynie z ciasta. Jak to zrobić? To proste. Dżem owocowy (np. wiśniowy) wyłóż do rondelka, podgrzej, dodaj galaretkę i dokładnie wymieszaj. Przestudź masę, piernik przekrój wzdłuż na jedną lub dwie części i posmaruj dżemem, złóż ciasto i poczekaj, aż dżem zastygnie.
Jak zrobić miękki, puszysty piernik?
Piernik na oleju jest prosty w przygotowaniu. Jeśli chcesz zrobić go dobrze, trzymaj się poniższych wskazówek. Po pierwsze nie zmieniaj proporcji składników i użyj poszczególnych składników w ilości podanej w przepisie. Sięgnij po składniki dobrej jakości. Do piernika dodaj prawdziwy miód wielokwiatowy, mąkę typ 650, olej roślinny sprawdzonej marki oraz mleko 3,2%. Ważne jest także to, aby suche składniki dokładnie przesiać przez sito, można zrobić to dwa razy. Foremka do pieczenia piernika musi być wyłożona papierem, nasmarowana masłem i posypana bułką tartą. Nie należy przepiekać piernika, dlatego też wykorzystaj metodę pieczenia do tzw. suchego patyczka. 5 minut przed końcem czasu pieczenia piernika wbij w ciasto patyczek do szaszłyków, a następnie wyjmij i zobacz, czy ciasto oblepiło patyk. Jeśli tak, to piecz je dalej, a jeśli nie ma ciasta na patyczku, wyjmij piernik z piekarnika. Jest już gotowy.