Piernik na oleju – przepis dla zabieganych

Piernik na oleju
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 2 sztuki Jajko
  • 0.5 Szklanka Cukier brązowy
  • 4 łyżki Miód
  • 0.5 Szklanka Olej rzepakowy
  • 2.5 szklanek Mąka pszenna
  • 3 łyżki Kakao
  • 1 łyżeczka Soda oczyszczona
  • 1 opakowanie Przyprawa do piernika
  • 1 Szczypta Sól
  • 1 łyżka Masło
  • 1 łyżka Bułka tarta

Przygotowanie

  1. 1

    Jajka rozbij do dużej miski, dodaj cukier oraz sól i ubij na puszystą masę. Mąkę, kakao oraz sodę oczyszczoną przesiej przez sito. Następnie porcjami dodaj do masy jajecznej suche składniki oraz mleko. Po każdej porcji suchych składników i mleka dokładnie zmiksuj masę. Wsyp przyprawę do piernika, porcjami dodaj olej oraz miód. Dokładnie zmiksuj.

  2. 2

    Wąską, prostokątną blachę wyłóż papierem do pieczenia, posmaruj masłem i posyp bułką tartą. Wlej ciasto do brytfanny.

  3. 3

    Piekarnik nagrzej do 180 st. C w trybie z termoobiegiem. Piecz piernik przez 35 minut do tzw. suchego patyczka.

     

    Zobacz także:

     

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też