Syrop z malin – najlepszy na przeziębienie: przepyszny, rozgrzewający, zdrowy

Syrop z malin
Źródło: Getty Images

Składniki

Składniki na syrop z malin

  • 1 kg Maliny
  • 600 g Cukier
  • 1 sztuka Cytryna
  • 500 ml Woda

Przygotowanie

  1. 1

    Myjemy delikatnie maliny, wypłukując je pod bieżącą wodą.

  2. 2

    Maliny umieszczamy w garnku i zalewamy je wodą. Włączamy gaz pod garnkiem.

  3. 3

    W chwili, w której woda z owocami zacznie wrzeć, zostawiamy garnek na 5-6 minut.

  4. 4

    Wyławiamy maliny na sitko i przecieramy je z powrotem do syropu.

  5. 5

    Do garnka z syropem z przetartych malin dodajemy sok z cytryny oraz cukier i ponownie doprowadzamy do wrzenia, zostawiając mieszaninę na gazie przez około 10 minut.

  6. 6

    W czasie procesu gotowania syropu z malin może się na powierzchni tworzyć biała piana – zbieramy ją i wyrzucamy.

  7. 7

    Po upłynięciu 10 minut przelewamy gotowy, gorący sok do wyparzonych słoiczków lub buteleczek.

  8. 8

    Kiedy napełnimy wszystkie pojemniki i mocno zakręcimy nakrętki, stawiamy butelki i słoiki do góry dnem. Jeśli wieczko wciąż odskakuje i nie jest zassane, syrop należy poddać dodatkowej pasteryzacji.

  9. 9

    W tym celu na dnie garnka kładziemy ściereczkę , ustawiamy na niej słoiki i butelki, tak, żeby się nie stykały. Dodajemy wodę do wysokości ¾ słoika i podgrzewamy ją nie doprowadzając do wrzenia przez 15-30 minut. Potem słoiki ustawiamy do góry dnem i pozwalamy się wystudzić.

  10. 10

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też