Ekspresowe ciasto ze śliwkami na oleju. Proste, szybkie i zawsze wychodzi!

Ciasto ze śliwkami na oleju
Źródło: Shutterstock/beats1

Składniki

Składniki na ekspresowe ciasto ze śliwkami na oleju:

  • 4 sztuki Jajko
  • 0.75 Szklanka Cukier
  • 1 łyżka Cukier waniliowy
  • 700 g Śliwki
  • 1.5 szklanki Mąka pszenna
  • 0.5 Szklanka olej
  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 1 łyżka Maslo
  • 1 łyżka Bułka tarta

Przygotowanie

  1. 1

    Śliwki myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy. Owoce przekrajamy na pół i wyjmujemy z nich pestki.

  2. 2

    Do miski wbijamy jajka i ucieramy je z pomocą miksera z cukrem i cukrem waniliowym do uzyskania jednolitej, białej masy. Nie musi być to super jednolite ciasto, dlatego w przypadku braku miksera możemy użyć drewnianej szpatułki.

  3. 3

    Do miski powoli dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia i olej. Ważne, żeby przed dodaniem kolejnych składników zmniejszyć obroty miksera.

  4. 4

    Najwyższy czas rozgrzać piekarnik. Wybieramy program góra-dół i ustawiamy temperaturę na 190 stopni Celsjusza.

  5. 5

    Foremkę, w której mamy zamiar piec ciasto smarujemy dokładnie masłem, a następnie oprószamy tartą bułką.

  6. 6

    Do formy wlewamy przygotowaną masę na ciasto ze śliwkami.

  7. 7

    Kolejny krok to ułożenie połówek śliwek, tak, żeby równomiernie pokryły powierzchnię całej formy. Zasada jest taka, że owoc powinien być ułożony skórą do dołu, a dziurką po pestce w górę.

  8. 8

    Formę z ciastem śliwkowym wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 30-35 minut. Po upłynięciu tego czasu zostawiamy ciasto do wystudzenia lub podajemy od razu z kulką lodów waniliowych.

    Przeczytaj także:

     

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też