Najsmaczniejsze śliwki w occie, twarde, jędrne i zawsze udane
Śliwki w occie to doskonały dodatek do wielu wytrawnych potraw, dlatego warto mieć kilka słoików w domowej spiżarni. Śliwki zalane octem mają bardzo charakterystyczny octowo-słodki smak. Dobre śliwki w occie powinny być jędrne i twarde - śliwki zrobione z tego przepisu takie będą. Zobacz, jak zrobić rewelacyjne śliwki w occie z przepisu babci. Składniki na 8 słoików.
Składniki
Śliwki w occie przepis
- 2 kg Śliwki węgierki
- 2 szklanek Ocet spirytusowy 10%
- 2 szklanek Woda
- 3 szklanek Cukier
Przygotowanie
- 1
Śliwki umyj w zimnej wodzie, wytrzyj i wyjmij pestki.
- 2
Przygotuj 8 słoików o pojemności 370 ml każdy. Rozłóż śliwki.
- 3
Do garnka wlej wodę i dodaj cukier. Gotuj do czasu, aż cukier się rozpuści.
- 4
Dodaj ocet, zagotuj i wyłącz gaz.
- 5
Zalej zalewą przygotowane śliwki. Zakręć słoiki i pasteryzuj.
Zobacz także:
- Syrop z pigwy na przeziębienie, grypę, odporność i stres
- Sok z czarnej porzeczki na odporność i przeziębienie. Receptura babci
- Sok z kiszonej kapusty – zbawiennym napojem dla organizmu człowieka
Jakie śliwki do śliwek w occie?
Do przygotowania śliwek w occie nadają się wszystkie odmiany ciemnych śliwek, w których łatwo oddzielić pestkę. Najlepszym wyborem będzie śliwka węgierka. Niezależnie od tego, po jaki rodzaj śliwki sięgniesz zadbaj o to, aby owoce były zdrowe, jędrne i dojrzałe. Śliwki umyj w zimnej wodzie i za pomocą noża przekrój na pół i wyjmij pestkę. Dzięki temu śliwki będą miały ładny kształt.
Jakie słoiki do śliwek w occie?
Do śliwek w occie nadają się wszystkie słoiki z szerokim wejściem. Ważne, aby odpowiednio dobrać rozmiar słoika do potrzeb oraz do ilości zalewy. Jeśli lubisz śliwki w occie, użyj większych słoików (np. 900 lub 525 ml), jeśli traktujesz śliwki w occie jako dodatek do potraw, to postaw na mniejsze słoiki (np. 200 lub 250 ml). Niezależnie od tego, jaką wielkość słoików wybierzesz pamiętaj o tym, aby wyparzyć je i wytrzeć do sucha przed dodaniem do nich śliwek. Nakrętki powinny być nowe, umyte i suche.
Pasteryzacja śliwek w occie
Pasteryzacja śliwek jest bardzo prosta i można ją zrobić na dwa sposoby. Na mokro i na sucho. Pasteryzacja na mokro: zakręcone słoiki włóż do garnka wyłożonego bawełnianą szmatką lub gazą. Zadbaj o to, aby słoiki nie stykały się. Nalej do garnka tyle ciepłej wody, aby sięgała do ¾ wysokości słoików. Gotuj słoiki przez kilka minut. Czas pasteryzacji dopasuj do rozmiaru słoików – większe gotuj przez 9-10 minut, a mniejsze przez 5-6. Pasteryzacja na sucho: zakręcone słoiki włóż do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Pasteryzuj śliwki przez 15 minut. Wyjmij, wystudź i odstaw w ciemne chłodne miejsce.
Śliwki w occie bez pasteryzacji
Śliwek w occie nie musisz pasteryzować, ale czas spożycia takich śliwek będzie o wiele krótszy niż tych pasteryzowanych. Śliwki bez pasteryzacji należy trzymać w lodówce i spożyć maksymalnie 14 dni od przygotowania.
Deserowe śliwki w occie
Deserowa wersja śliwek w occie nie różni się sposobem przygotowania, natomiast do takich śliwek dodaje się goździki i cynamon. Owoce mają piękny zapach, złożony smak, a śliwki są twarde i jędrne. Na 2 kilogramy śliwek należy dodać 10 goździków i łyżkę cynamonu. Przyprawy dodaj do zalewy i zagotuj.
Do czego dodać śliwki w occie?
Śliwki w occie nadają się do pieczonych mięs i pasztetów, stanowią dodatek do serów oraz sałatek. Wytrawne śliwki w occie to niezastąpiony składnik sałatki ze śledziami. Deserowa wersja najczęściej wykorzystywana jest do ciast i deserów.