Ciasteczka z kawałkami czekolady
Absolutny klasyk — sprawdza się podczas maratonów filmowych, pikniku czy domówkach, czy przyjęciach rodzinnych. Poznaj przepis na pyszne ciasteczka z kawałkami czekolady.
Składniki
- 200 g Masło
- 100 g Cukier trzcinowy
- 100 g Drobny cukier
- 1 Jajko
- 1 Żółtko
- 0.5 Łyżeczka Soda oczyszczona
- 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
- 1 łyżka Woda
- 330 g Mąka pszenna
- 0.25 Łyżeczka Sól
- 150 g Czekolada
Przygotowanie
- 1
Połącz masło, 2 rodzaje cukru i odrobinę soli. Następnie dodaj całe jajko i 1 żółtko.
- 2
Wymieszać suche składniki: do miski dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Sodę oczyszczoną rozpuść w łyżce wody.
- 3
Do masy z masłem dodaj zmieszaną sodę oczyszczoną i ubij, a następnie dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec do ciasta dodaj kawałki posiekanej czekolady.
REKLAMA - 4
Ciasto nabieraj gałką do lodów i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kuleczki delikatnie rozgnieć dłońmi, żeby uzyskać charakterystyczny kształt amerykańskich ciasteczek. Postaraj się zachować odpowiedni odstęp, ponieważ ciasteczka będą rosnąć podczas pieczenia.
- 5
Ciasteczka z kawałkami czekolady piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 10-12 minut. Pozostaw do ostygnięcia.
Zobacz także: