Ciasteczka maślane
Przepis na kruche maślane ciasteczka to łatwy sposób na powrót do dzieciństwa. Sprawdź, jak przygotować ten smakołyk — z pewnością zasmakuje każdemu domownikowi.
Składniki
- 2 szklanek Mąka pszenna
- 1 kostka Masło
- 0.5 Szklanka Cukier puder
- 4 Żółtko
- 2 łyżki Skrobia kukurydziana
- Ekstrakt waniliowy
- 100 g Dżem
Przygotowanie
- 1
Masło pokrój w kostkę, włóż je do miski i ucieraj. Kiedy masa stanie się puszysta, do masła partiami dodawaj cukier puder i ubijaj ok. 5 minut.
- 2
Do przygotowanej masy wbijaj po jednym żółtku, a następnie dodaj kilka kropli ekstraktu z wanilii.
- 3
Teraz do masy wsyp mąkę razem ze skrobią ziemniaczaną. Zawartość miski dokładnie wymieszaj łyżką. Możesz również użyć miksera, ustawionego na najniższe obroty.
REKLAMA - 4
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wyciskaj na nią ciasto, używając rękawa cukierniczego. Masa na ciasteczka maślane jest bardzo gęsta, dlatego ich wyciskanie może zająć trochę czasu. Najlepiej skorzystać z jednorazowego rękawa.
- 5
Kiedy ciasteczka znajdą się już na blasze, na każde z nich nałóż odrobinę marmolady lub gęstego dżemu.
- 6
Kruche ciasteczka maślane piecz w temperaturze 180 st. C przez 15 minut.
Zobacz także: