Ciasteczka maślane

Ciasteczka maślane
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 2 szklanek Mąka pszenna
  • 1 kostka Masło
  • 0.5 Szklanka Cukier puder
  • 4 Żółtko
  • 2 łyżki Skrobia kukurydziana
  • Ekstrakt waniliowy
  • 100 g Dżem

Przygotowanie

  1. 1

    Masło pokrój w kostkę, włóż je do miski i ucieraj. Kiedy masa stanie się puszysta, do masła partiami dodawaj cukier puder i ubijaj ok. 5 minut.

  2. 2

    Do przygotowanej masy wbijaj po jednym żółtku, a następnie dodaj kilka kropli ekstraktu z wanilii.

  3. 3

    Teraz do masy wsyp mąkę razem ze skrobią ziemniaczaną. Zawartość miski dokładnie wymieszaj łyżką. Możesz również użyć miksera, ustawionego na najniższe obroty.

  4. 4

    Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wyciskaj na nią ciasto, używając rękawa cukierniczego. Masa na ciasteczka maślane jest bardzo gęsta, dlatego ich wyciskanie może zająć trochę czasu. Najlepiej skorzystać z jednorazowego rękawa.

  5. 5

    Kiedy ciasteczka znajdą się już na blasze, na każde z nich nałóż odrobinę marmolady lub gęstego dżemu.

  6. 6

    Kruche ciasteczka maślane piecz w temperaturze 180 st. C przez 15 minut. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też