Bajeczne babeczki z truskawkami i kremem, idealne na każdą okazję. Koniecznie spróbuj!

Babeczki z truskawkami
Źródło: Shutterstock/JacZia

Składniki

Babeczki z truskawkami

  • 2 łyżki Cukier puder
  • 1 sztuka Żółtko
  • 250 g Mąka pszenna
  • 2 łyżki Zimna woda
  • 1 Szczypta Sól
  • 125 g Masło

Masa śmietanowo-czekoladowa

  • 250 ml Śmietana kremówka 36%
  • 2 łyżki Cukier puder
  • 50 g Gorzka czekolada

Dodatkowo do dekoracji

  • Truskawki

Przygotowanie

  1. 1

    Połącz mąkę pszenną z masłem, szczyptą soli, zimną wodą oraz żółtkiem. Z podanych składników wyrób ciasto, a następnie uformuj kształt kuli i owiń w kawałek folii. Tak przygotowane ciasto na babeczki umieść w lodówce i chłódź przez ok. 30 minut.

  2. 2

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. C.

  3. 3

    W międzyczasie odrobiną tłuszczu wysmaruj wgłębienia formy na babeczki  — można wykorzystać do tego masło lub olejem.

  4. 4

    Po czasie chłodzenia odwiń ciasto z folii i wyklej nim foremki na babeczki. Następnie umieść muffiny w nagrzanym piekarniku i piecz przez ok. 10 minut.

  5. 5

    W międzyczasie połam gorzką czekoladę na kostki i rozpuść ją w kąpieli wodnej.

  6. 6

    Zimno śmietankę kremówkę ubij z dodatkiem cukru pudru. W trakcie miksowania składników do miski dodawaj roztopioną czekoladę.

  7. 7

    Po 10 minutach pieczenia wyciągnij deser z kuchenki i odłóż na bok, by babeczki mogły wystygnąć. 

  8. 8

    Zaraz potem do środka każdej muffiny nałóż porcję kremu śmietanowo-czekoladowego, a na koniec udekoruj wypiek kawałkami świeżych truskawek.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też