Babeczki z malinami, jakich nie znasz. Prosty przepis na lubiany wypiek

Babeczki z malinami
Źródło: GettyImages

Składniki

Babeczki z malinami

  • 100 ml Olej rzepakowy
  • 4 Jajko
  • 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
  • 130 g Maliny
  • 200 g Mąka pszenna
  • 120 ml Mleko

Przygotowanie

  1. 1

    Białka jaj oddziel od żółtek. 

  2. 2

    Mąkę przesiej przez sitko, a następnie wymieszaj ją starannie z proszkiem do pieczenia.

  3. 3

    W dużej misce umieść białka i ubijaj je do chwili powstania sztywnej piany. 

  4. 4

    Następnie dodaj do miski z ubitymi białkami żółtka, olej rzepakowy, mleko oraz mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj.

  5. 5

    Formę na muffiny wypełnij papilotkami. 

  6. 6

    Do każdej papilotki nałóż porcję ciasta, która powinna sięgać do ok. 3/4 wysokości foremki. Pamiętaj, że babeczki z malinami w trakcie pieczenia znacznie zwiększą swoją objętość.

  7. 7

    Formę z muffinami włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C i piecz je przez ok. 30 minut. 

  8. 8

    Po tym czasie rumiane babeczki z malinami wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. 

  9. 9

    Gotowe i wystudzone babeczki z malinami posyp delikatnie cukrem pudrem. Jeżeli masz ochotę na dodatkowe dekorowanie wypieku, możesz zrobić to, kiedy muffiny są chłodne. Polecamy przygotować polewę z białej czekolady, a wierzch babeczek oprószyć płatkami migdałowymi. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też