Mięciutkie babeczki z jagodami — ulubiony przepis każdego łasucha

Babeczki z jagodami
Źródło: GettyImages

Składniki

Babeczki z jagodami

  • 250 g Mąka pszenna
  • 125 ml Mleko
  • 250 g Jagody
  • 170 g Cukier
  • 2 Jajko
  • 0.5 Sztuka Pomarańcza
  • 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
  • 100 g Masło
  • 1 łyżka Jogurt naturalny
  • 50 g Biała czekolada

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C. 

  2. 2

    Jagody opłucz, a następnie osusz.

  3. 3

    Odmierzoną ilość masła umieść w rondelku i podgrzewaj na palniku o średniej mocy do chwili całkowitego rozpuszczenia tłuszczu, a następnie pozostaw je do ostudzenia. 

  4. 4

    Do miski przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, a następnie dodaj cukier i wymieszaj.

  5. 5

    Do drugiej miski wlej masło, mleko, wbij jajka, dodaj skórkę otartą z pomarańczy i starannie wymieszaj, gdy składniki się połączą, przelej je do naczynia z mąką i ponownie wymieszaj.

  6. 6

    Do ciasta na babeczki z jagodami dodaj owoce i delikatnie wymieszaj. 

  7. 7

    Formę na muffiny wyłóż papilotkami, a następnie do każdej z osobna nałóż porcję ciasta do ok. 3/4 wysokości foremki. 

  8. 8

    Babeczki z jagodami piecz przez ok. 25 minut, a następnie wyciągnij je z piekarnika i pozostaw do ostudzenia.

  9. 9

    Aby przygotować polewę, rozpuść czekoladę z mlekiem w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej, a następnie dodaj jogurt i wymieszaj.

  10. 10

    Przestudzone babeczki z jagodami polej lukrem czekoladowym. Muffiny doskonale wyglądają przyozdobione świeżymi owocami oraz liśćmi mięty.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też