Krem sułtański, czyli hitowy deser PRL-u. Przygotuj ten smakołyk w ulepszonej odsłonie

Krem sułtański
Źródło: Shutterstock/Katarzyna Golembowska

Składniki

Krem sułtański

  • 5 dag Rodzynki
  • 2 łyżki Cukier puder
  • 500 ml Śmietana kremówka 30 %
  • 100 g Mini bezy
  • 1 łyżka Kakao
  • 50 ml Ciemny rum

Przygotowanie

  1. 1

    Rodzynki umieść w misce i zalej rumem. Pozostaw je do namoczenia na minimum 30 minut. Jeśli jest taka możliwość, czynność tę warto wykonać wieczorem, dzień przed planowanym podaniem deseru.

  2. 2

    Śmietanę kremówkę 30% (można wykorzystać kremówkę 36%) dodaj do większego naczynia i ubij. Chwilę przed końcem miksowania do kremówki dodaj cukier puder i dokładnie wymieszaj.

  3. 3

    Masę rozdziel na pół. Do pierwszej porcji dodaj namoczone rodzynki oraz kakao i dokładnie wymieszaj. Drugą część odłóż na bok.

  4. 4

    Do pucharków, w których ma być serwowany krem sułtański, nakładaj kolejno: krem z kakao i rodzynkami, a następnie porcję kremówki bez dodatków.

     

    Przed podaniem krem sułtański ozdób dołączając rodzynki oraz pokruszone bezy.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też