Wegańskie ciasto bananowe z mikrofali — pomysł na rozkoszny deser, który przygotujesz w 5 minut

Wegańskie ciasto bananowe z mikrofali
Źródło: Shutterstock/Rimma Bondarenko

Składniki

Wegańskie ciasto bananowe

  • 1 Szczypta Sól
  • 2 łyżki Mleko migdałowe
  • 0.33 Szklanka Mąka pszenna
  • 0.25 Łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 0.25 Łyżeczka Wanilia
  • 0.5 Sztuka Banan
  • 1 łyżka Olej rzepakowy
  • 1 Szczypta Mielony cynamon
  • 1 łyżka Cukier

Przygotowanie

  1. 1

    Banana obierz ze skórki i rozgnieć za pomocą widelca. 

  2. 2

    Do kubka wsyp cukier, mielony cynamon, wanilię, sól, mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia. Sypkie składniki starannie wymieszaj, a gdy się połączą, dodaj mleko migdałowe, olej rzepakowy oraz purée z banana i ponownie wymieszaj podane komponenty. 

  3. 3

    Wegańskie ciasto bananowe umieść w mikrofali i podgrzewaj przez ok. 2 minuty. 

  4. 4

    Gdy upłynie wskazany czas, za pomocą drewnianego patyczka sprawdź, czy ciasto jest już gotowe. Wbij wykałaczkę w środek deseru. Jeżeli nie pozostaną na niej ślady mokrej masy, oznacza to, że wypiek jest już gotowy. W innym przypadku wegańskie ciasto bananowe włóż ponownie do mikrofali i zapiekaj przez kolejne 30 sekund, po czym raz jeszcze sprawdź stopień wypieczenia smakołyku.

     

    Wegańskie ciasto bananowe wygląda znakomicie oprószone przed podaniem cukrem pudrem.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też