Tarta z boczkiem i porem, idealna dla fanów szybkich i smacznych posiłków

Tarta z boczkiem i porem
Źródło: GettyImages

Składniki

Tarta z boczkiem

  • 1 łyżka Kwaśna śmietana
  • 120 g Masło
  • 3 Żółtko
  • 2 Jajko
  • 0.5 Łyżeczka Sól
  • 220 g Mąka pszenna
  • 1 łyżka Oliwa z oliwek
  • 80 g Ser Cheddar
  • 150 g Por
  • 2 gałązki Tymianek
  • 120 g Boczek wędzony
  • 200 g Śmietanka 30%
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Aby przygotować kruche ciasto, umieść w misce mąkę pszenną, masło, 1 żółtko, sól oraz 1 łyżkę kwaśnej śmietany i zagniataj składniki, do chwili otrzymania jednolitej kuli. Następnie zawiń ją w folię spożywczą i umieść w lodówce na co najmniej 60 minut. 

  2. 2

    Po tym czasie chłodne ciasto równomiernie rozprowadź w formie na tartę, a następnie ponakłuwaj widelcem. Tak przygotowany kruchy spód piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C przez 15 minut. Następnie wyciągnij je z kuchenki i pozostaw do przestudzenia. 

  3. 3

    Boczek pokrój w drobną kostkę. 

  4. 4

    Białą część pora pokrój na półokręgi. 

  5. 5

    Cheddar zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

  6. 6

    Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek, a następnie dodaj pokrojony boczek oraz pora. Składniki smaż do chwili zarumienienia mięsa, a następnie ściągnij je z palnika i pozostaw do przestygnięcia. 

  7. 7

    W miseczce roztrzep delikatnie widelcem jajka, a następnie dodaj śmietankę i starannie wymieszaj. 

  8. 8

    Wlej masę jajeczną na patelnię z podsmażonym boczkiem i wymieszaj całość. 

  9. 9

    Na podpieczony spód tarty dodaj boczek z porem, a wierzch posyp startym serem. 

  10. 10

    Tartę z boczkiem i porem piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C przez ok. 30 minut. Przed przystąpieniem do krojenia tego przysmaku pozostaw tartę z boczkiem do lekkiego przestudzenia. Porcjowana na ciepło może się łatwo pokruszyć, tracąc swój apetyczny wygląd. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też