Rewelacyjna tarta z grzybami. Smak jesieni na Twoim talerzu
Tarta z grzybami to rewelacyjne danie, które idealnie sprawdzi się podane na każdy posiłek w ciągu dnia. Sekretem doskonałego farszu są leśne grzyby, które w towarzystwie natki pietruszki są niezwykle aromatyczne. Połączenie maślanego ciasta z pysznymi dodatkami to pomysł na danie, którego koniecznie trzeba spróbować, pamiętając jednocześnie tym, że sezon, w którym można zaopatrzyć się w świeże dary lasu, jest naprawdę krótki.
Składniki
Tarta z grzybami
- 150 g Masło
- 4 Jajko
- 250 g Mąka pszenna
- 1 łyżeczka Sól
- 1 szklanki Śmietanka 30%
- 40 g Tarty ser
- 1 sztuka Cebula
- 350 g Grzyby świeże
- 2 łyżki Masło klarowane
- 2 ząbki Czosnek
- 1 łyżka Posiekana natka pietruszki
- 2 sztuki Ziele angielskie
- 3 sztuki Ziele angielskie
- 100 g Szynka parmeńska
Przygotowanie
- 1
Aby przygotować kruche ciasto na tartę z grzybami, w misce umieść mąkę, pokrojone na mniejsze kawałki masło, 1 jajko oraz sól. Wszystkie składniki zagniataj rękoma lub w robocie kuchennym z końcówką haka do momentu otrzymania zwartej kuli ciasta. Następnie owiń ją folią spożywczą i schowaj do lodówki na ok. 30 minut.
- 2
Schłodzone ciasto rozwałkuj na stolnicy lub blacie podsypanym mąką na placek o średnicy niewiele większej od dna formy.
- 3
Ciasto przełóż na formę, w taki sposób, aby pokrywało całe dno oraz brzegi. Następnie odetnij wystające ponad powierzchnię blaszki fragmenty i wstaw je ponownie do lodówki na okres nagrzewania piekarnika.
- 4
Piekarnik nagrzej do temperatury 190 st. C.
- 5
Gdy piekarnik się nagrzeje, wyciągnij z lodówki ciasto, przykryj je formą aluminiową, a następnie zasyp suchą fasolą lub ryżem. Czynność ta ma zapobiec tworzeniu się nieestetycznych wypukłości. Tartę piecz przez 15 minut, po czym ściągnij folię wraz z obciążeniem i włóż danie do piekarnika na kolejne 13 minut. Po wskazanym czasie ciasto powinno mieć delikatnie złoty kolor.
- 6
Grzyby starannie oczyść i pokrój na mniejsze kawałki.
- 7
Cebulę obierz z łupin i pokrój w drobną kosteczkę.
- 8
Czosnek obierz z łupin i przeciśnij przez praskę.
- 9
Szynkę parmeńską podziel na mniejsze kawałki
- 10
Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki masła klarowanego, a gdy osiągnie pożądaną temperaturę, dodaj cebulę i smaż ją przez ok. 4 minuty. Po tym czasie dodaj także czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, szynkę parmeńską oraz grzyby, regularnie mieszając. Po ok. 7 minutach dopraw całość solą oraz czarnym pieprzem mielonym.
- 11
Do miseczki wbij 3 jajka, wlej śmietankę, dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz starty ser. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą.
- 12
Na patelnię z usmażonymi grzybami wlej masę jajeczną. Tak przygotowany farsz przełóż na upieczony wcześniej spód.
- 13
Tartę z borowikami piecz przez ok. 30 minut w temperaturze 180 st. C, do chwili całkowitego ścięcia się masy. Po tym czasie wyłóż tartę z borowikami z piekarnika i pozostaw do delikatnego ostudzenia.
Zobacz także:
Tartę z grzybami wyróżnia doskonały wygląd. Będzie prezentować się fantastycznie podana na mniej i bardziej oficjalnych przyjęciach, czemu sprzyja również fakt, że serwowana na zimno także smakuje wyśmienicie.
Receptura na tartę z grzybami może stanowić sycący i odżywczy obiad. W takim przypadku warto podać ją z porcją ulubionej sałatki. Jeżeli nie zostanie zjedzona w całości, podczas jednego posiłku, znakomicie sprawdzi się następnego dnia, odgrzana na śniadanie.
Zobacz także: Sezonowa tarta z kurkami — doskonały pomysł na wykorzystanie kurek
Jak urozmaicić podstawowy przepis na tartę z grzybami?
Tarta może zostać przyrządzona z wykorzystaniem różnych odmian grzybów. Doskonale smakować będą zarówno borowiki, kurki jak i podgrzybki. Poza sezonem, gdy dostępność świeżych okazów jest ograniczona, do przygotowania tarty z grzybami polecamy użyć pieczarek, jednak w takiej odsłonie danie będzie zdecydowanie mniej aromatyczne.
Do farszu na tartę z grzybami warto dodać suszone pomidory, świeże liście szpinaku lub kawałki podsmażonego fileta z piersi kurczaka. Osoby, które nie obawiają się dodatkowych kalorii, powinny przygotować ten smakowity przepis z dodatkową porcją startego sera.