Rewelacyjna tarta z grzybami. Smak jesieni na Twoim talerzu

Tarta z grzybami
Źródło: GettyImages

Składniki

Tarta z grzybami

  • 150 g Masło
  • 4 Jajko
  • 250 g Mąka pszenna
  • 1 łyżeczka Sól
  • 1 szklanki Śmietanka 30%
  • 40 g Tarty ser
  • 1 sztuka Cebula
  • 350 g Grzyby świeże
  • 2 łyżki Masło klarowane
  • 2 ząbki Czosnek
  • 1 łyżka Posiekana natka pietruszki
  • 2 sztuki Ziele angielskie
  • 3 sztuki Ziele angielskie
  • 100 g Szynka parmeńska

Przygotowanie

  1. 1

    Aby  przygotować kruche ciasto na tartę z grzybami, w misce umieść mąkę, pokrojone na mniejsze kawałki masło, 1 jajko oraz sól. Wszystkie składniki zagniataj rękoma lub w robocie kuchennym z końcówką haka do momentu otrzymania zwartej kuli ciasta. Następnie owiń ją folią spożywczą i schowaj do lodówki na ok. 30 minut.

  2. 2

    Schłodzone ciasto rozwałkuj na stolnicy lub blacie podsypanym mąką na placek o średnicy niewiele większej od dna formy.

  3. 3

    Ciasto przełóż na formę, w taki sposób, aby pokrywało całe dno oraz brzegi. Następnie odetnij wystające ponad powierzchnię blaszki fragmenty i wstaw je ponownie do lodówki na okres nagrzewania piekarnika.

  4. 4

    Piekarnik nagrzej do temperatury 190 st. C. 

  5. 5

    Gdy piekarnik się nagrzeje, wyciągnij z lodówki ciasto, przykryj je formą aluminiową, a następnie zasyp suchą fasolą lub ryżem. Czynność ta ma zapobiec tworzeniu się nieestetycznych wypukłości. Tartę piecz przez 15 minut, po czym ściągnij folię wraz z obciążeniem i włóż danie do piekarnika na kolejne 13 minut. Po wskazanym czasie ciasto powinno mieć delikatnie złoty kolor.

  6. 6

    Grzyby starannie oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. 

  7. 7

    Cebulę obierz z łupin i pokrój w drobną kosteczkę. 

  8. 8

    Czosnek obierz z łupin i przeciśnij przez praskę.

  9. 9

    Szynkę parmeńską podziel na mniejsze kawałki 

  10. 10

    Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki masła klarowanego, a gdy osiągnie pożądaną temperaturę, dodaj cebulę i smaż ją przez ok. 4 minuty. Po tym czasie dodaj także czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, szynkę parmeńską oraz grzyby, regularnie mieszając. Po ok. 7 minutach dopraw całość solą oraz czarnym pieprzem mielonym. 

  11. 11

    Do miseczki wbij 3 jajka, wlej śmietankę, dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz starty ser. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą.

  12. 12

    Na patelnię z usmażonymi grzybami wlej masę jajeczną. Tak przygotowany farsz przełóż na upieczony wcześniej spód. 

  13. 13

    Tartę z borowikami piecz przez ok. 30 minut w temperaturze 180 st. C, do chwili całkowitego ścięcia się masy. Po tym czasie wyłóż tartę z borowikami z piekarnika i pozostaw do delikatnego ostudzenia. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też