Ekstra szybkie babeczki marchewkowe — przepis na zdrowy łakoć

Babeczki marchewkowe
Źródło: GettyImages

Składniki

Babeczki marchewkowe

  • 2 szklanek Mąka pszenna
  • 450 g Starta marchewka
  • 20 g Cukier wanilinowy
  • 0.75 Szklanka Cukier
  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 4 Jajko
  • 6 łyżek Olej
  • 0.5 Łyżeczka Mielony cynamon

Przygotowanie

  1. 1

    Przed przystąpieniem do szykowania babeczek marchewkowych wszystkie wymienione w przepisie składniki wyciągnij z lodówki i umieść na kuchennych blacie. Muszą one ocieplić się do temperatury pokojowej. 

  2. 2

    Do miski wbij jajka, połącz je z cukrem wanilinowym i białym cukrem, ubijając składniki mikserem, ustawionym na wysokie obroty. 

  3. 3

    Po chwili, kiedy drobinki cukru przestaną być widoczne, do masy dodaj mielony cynamon oraz olej i mieszaj składniki, używając miksera. Wystarczy mieszać zawartość miski przez kilka sekund. 

  4. 4

    Do ciasta na babeczki dodaj startą marchew i delikatnie wymieszaj masę, za pomocą łyżki.

  5. 5

    W osobnym naczyniu wymieszaj ze sobą suche składniki — mąkę pszenną i proszek do pieczenia — przesypując je przez sitko. Następnie dodaj je do ciasta na babeczki marchewkowe i starannie wymieszaj.

  6. 6

    Nagrzej piekarnik do temperatury 185 st. C.

  7. 7

    Gotową masę nałóż do silikonowych lub papierowych foremek na muffiny, pamiętając, że ciasto urośnie podczas pieczenia. To moment, w którym do babeczek marchewkowych można dodać konfiturę bądź inny składnik, np. kostkę czekolady. 

  8. 8

    Babeczki marchewkowe piecz ok. 25 minut, kontrolując kolor wypieku. Po przygotowaniu muffin najlepiej przechowywać je w lodówce. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też