Delikatne babeczki waniliowe, które zawsze się udają

Babeczki waniliowe
Źródło: GettyImages

Składniki

Babeczki waniliowe

  • 90 ml Olej rzepakowy
  • 280 g Śmietana 18%
  • 300 g Mąka pszenna
  • 300 g Biała czekolada
  • 500 ml Śmietanka 36%
  • 120 g Cukier
  • 3 sztuki Jajko
  • 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
  • 1 łyżeczka Pasta waniliowa

Przygotowanie

  1. 1

    Do dużej miski przesiej mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia. 

  2. 2

    Do osobnej miski wsyp cukier oraz wbij jajka i ubijaj mikserem, do momentu, w którym kryształki cukru całkowicie rozpuszczą się w masie jajecznej. Następnie zmniejsz obroty miksera i zacznij pomału wlewać olej. Gdy składniki się połączą, wyłącz mikser. 

  3. 3

    Do misy z masą jajeczną dodaj kwaśną śmietanę oraz pastę z wanilii. Całość starannie wymieszaj, a następnie zacznij powoli dodawać mąkę pszenną połączoną z proszkiem do pieczenia, ciągle mieszając, aż do połączenia składników. 

  4. 4

    Przygotuj formę na muffiny. Najlepiej, aby papierowe papilotki umieścić w metalowej blaszce z wypustkami, przeznaczonej specjalnie do pieczenia babeczek. Dzięki temu zachowają swój kształt podczas pieczenia. 

  5. 5

    Masę na babeczki waniliowe przelej do papilotek. Pamiętaj, aby w każdej foremce pozostawić ok. 2 cm wolnej przestrzeni z uwagi na fakt, że muffiny urosną podczas pieczenia. 

  6. 6

    Formę z babeczkami umieść w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 st. C na ok. 25 minut. W tym czasie powinny się delikatnie zarumienić i równomiernie wyrosnąć. Następnie wyciągnij je z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia. 

  7. 7

    Aby przygotować krem waniliowy, zagotuj w garnuszku śmietankę, a gdy zacznie wrzeć, ściągnij naczynie z palnika i umieść w nim czekoladę. Krem mieszaj do momentu połączenia składników, a następnie schłodź go w lodówce. 

  8. 8

    Gdy krem się ochłodzi, ubijaj go przez kilka minut mikserem na najwyższych obrotach, aż otrzymasz gęstą i jednolitą konsystencję.

  9. 9

    Na koniec babeczki waniliowe udekoruj kremem waniliowym. Polecamy ponadto posypanie wypieku ulubionymi dodatkami, jak dropsy czekoladowe czy owoce.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też