Pomidory marynowane w occie — wykorzystaj obfite zbiory pomidorów i przygotuj nietuzinkowy przysmak

Pomidory marynowane
Źródło: Shutterstock/Pixel-Shot

Składniki

Pomidory marynowane

  • 30 g Cukier
  • Pomidor
  • Natka pietruszki
  • 30 g Sól
  • 30 ml Ocet
  • Pieprz czarny ziarnisty
  • Koper
  • Liście laurowe
  • Czosnek
  • 1.5 litr Woda
  • Nasiona gorczycy

Przygotowanie

  1. 1

    Słoiki oraz pasujące do nich zakrętki starannie umyj, a następnie wyparz wrzącą wodą.

  2. 2

    Pomidory starannie umyj.

  3. 3

    Do każdego słoika włóż 2 liście laurowe, kilka ziaren czarnego pieprzu, 1 ząbek czosnku, kilka gałązek natki pietruszki, 1 gałązkę kopru oraz łyżeczkę ziaren gorczycy.

  4. 4

    W słoikach ułóż pomidory, tak aby pozostawała pomiędzy nimi wolna przestrzeń.

  5. 5

    Aby przygotować zalewę, do garnka wlej wodę oraz ocet, a następnie dodaj sól i cukier. Składniki doprowadź do wrzenia. Uzupełnij marynatą wypełnione pomidorami słoiki.

  6. 6

    Na dnie garnka o dużej średnicy połóż bawełnianą ściereczkę. Następnie włóż do naczynia przygotowane pomidory marynowane i napełnij garnek wodą tak, aby sięgała do 3/5 wysokości słoików. Od chwili zagotowania, pasteryzuj przetwory, odliczając 5 minut.

  7. 7

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też