Pomidory marynowane w occie — wykorzystaj obfite zbiory pomidorów i przygotuj nietuzinkowy przysmak
Pomidory marynowane w occie to receptura absolutnie unikatowa. To jeden z niewielu przetworów, którego nie można zakupić w sklepie. Jeżeli więc pragniesz rozkoszować się ich smakiem, musisz podjąć się kulinarnego wyzwania i przygotować je na własną rękę. Mamy dla ciebie dobrą wiadomość — pomidory marynowane bez trudu wykona nawet początkujący miłośnik gotowania, a wszystko dzięki prostemu przepisowi, który starannie opisaliśmy dla was krok po kroku.
Składniki
Pomidory marynowane
- 30 g Cukier
- Pomidor
- Natka pietruszki
- 30 g Sól
- 30 ml Ocet
- Pieprz czarny ziarnisty
- Koper
- Liście laurowe
- Czosnek
- 1.5 litr Woda
- Nasiona gorczycy
Przygotowanie
- 1
Słoiki oraz pasujące do nich zakrętki starannie umyj, a następnie wyparz wrzącą wodą.
- 2
Pomidory starannie umyj.
- 3
Do każdego słoika włóż 2 liście laurowe, kilka ziaren czarnego pieprzu, 1 ząbek czosnku, kilka gałązek natki pietruszki, 1 gałązkę kopru oraz łyżeczkę ziaren gorczycy.
- 4
W słoikach ułóż pomidory, tak aby pozostawała pomiędzy nimi wolna przestrzeń.
- 5
Aby przygotować zalewę, do garnka wlej wodę oraz ocet, a następnie dodaj sól i cukier. Składniki doprowadź do wrzenia. Uzupełnij marynatą wypełnione pomidorami słoiki.
- 6
Na dnie garnka o dużej średnicy połóż bawełnianą ściereczkę. Następnie włóż do naczynia przygotowane pomidory marynowane i napełnij garnek wodą tak, aby sięgała do 3/5 wysokości słoików. Od chwili zagotowania, pasteryzuj przetwory, odliczając 5 minut.
- 7
Pomidory marynowane pozostaw do wystudzenia, a następnie przechowuj je w suchym i chłodnym miejscu.
Zobacz także:
- Najsmaczniejsze przetwory z pomidorów — nasze ulubione receptury. Suszone pomidory w słoiku z pewnością cię zachwycą!
- Pieczarki marynowane — przygotuj je niezależnie od pory roku. Przepis krok po kroku oraz praktyczne wskazówki
- Najlepsze, najsmaczniejsze i najprostsze w wykonaniu grzyby w zalewie octowej. Przepis, że mucha nie siada
Pomidory marynowane to niezawodny sposób na zakonserwowanie obfitych zbiorów warzyw. Nie jest tajemnicą, że właśnie latem te czerwone, soczyste dary natury smakują najlepiej. Właśnie wtedy warzywa charakteryzują się największą słodyczą i intensywnym aromatem. Przygotowanie pomidorów marynowanych to nie tylko strategia umożliwiająca zachowanie ich smaku na dłużej, ale także okazja, by wzbogacić swoją domową spiżarnię o wszechstronny składnik, który z powodzeniem można wykorzystać na wiele wyśmienitych sposobów.
Zobacz także: Obłędne w smaku kiszone pomidory — zdradzamy, jak stworzyć ten wyjątkowy rarytas we własnym domu
Jak przygotować pomidory marynowane? Praktyczne wskazówki, które warto znać
Pomidory marynowane to smaczny i uniwersalny dodatek do wielu dań, idealny do serwowania na kanapkach, w sałatkach, czy jako dodatek do dań głównych. Ich przygotowanie jest stosunkowo proste, a efekt — naprawdę wyśmienity. Poniżej zgromadziliśmy kilka praktycznych wskazówek, które pozwolą uzyskać perfekcyjne pomidory marynowane.
Po pierwsze, wybierz dojrzałe, jędrne warzywa. Uważaj, by nie były one zbyt miękkie. Jeżeli zależy ci na skróceniu czasu marynowania, koniecznie natnij je nożykiem lub nakłuj wykałaczką. Następnie słoiki wypełnij lubianymi przyprawami. Oprócz klasycznych dodatków, takich jak ziele angielskie, czy liście laurowe, znakomicie sprawdzi się także natka zielonej pietruszki i gałązki świeżego kopru. Co ważne, na liście wykorzystywanych składników możesz uwzględnić również inne, lubiane przyprawy.
Fundamentalnym elementem przepisu jest oczywiście właściwie spreparowana zalewa octowa. Niezależnie od tego, ile słoików przetworów masz w planie wykonać, pamiętaj o zachowaniu odpowiednich proporcji składników. Pomidory marynowane można zajadać już po 4 dniach od chwili przygotowania. Pamiętaj, aby po otwarciu słoika, koniecznie przechowywać go w lodówce — oczywiście wtedy, jeśli oprzesz się pokusie i nie wykorzystasz całego na raz, a jest to naprawdę trudne zadanie.