Rozkoszne w smaku ciasto Marysieńka — elegancki wypiek na każdą okazję

Ciasto Marysieńka
Źródło: Shutterstock/Svetlana Timofeeva

Składniki

Ciasto Marysieńka — biszkopt

  • 1 Szczypta Sól
  • 1 szklanki Cukier
  • 2 łyżki Kakao
  • 7 sztuk Jajko
  • 5 łyżek Mąka pszenna tortowa
  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia

Ciasto orzechowe

  • 1 szklanki Cukier
  • 1 łyżka Mąka ziemniaczana
  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 5 sztuk Białko jajka
  • 1 Szczypta Sól
  • 250 g Posiekane orzechy włoskie
  • 1 łyżka Mąka pszenna tortowa

Krem budyniowy

  • 0.5 Litr Mleko
  • 1.25 szklanki Cukier
  • 5 sztuk Żółtko
  • 2 łyżki Mąka ziemniaczana
  • 2 łyżki Cukier wanilinowy
  • 250 g Masło

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C. 

  2. 2

    Dwie foremki  o wymiarach 25 × 35 cm wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.

  3. 3

    Aby przygotować biszkopt, białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem soli. Następnie stopniowo dodawaj cukier i żółtka, cały czas mieszając składniki. 

  4. 4

    Mąkę tortową, proszek do pieczenia oraz kakao przesiej przez sito.

  5. 5

    Mieszankę mączną dodaj do masy jajecznej i starannie wymieszaj komponenty.

  6. 6

    Ciasto przelej na przygotowaną blaszkę, a następnie włóż foremkę do nagrzanego piekarnika. Biszkopt piecz przez ok. 35 minut.

  7. 7

    Aby przygotować ciasto orzechowe, białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem soli. Następnie dodaj cukier, cały czas ubijając.

  8. 8

    Do masy jajecznej dodaj mąkę tortową oraz mąkę ziemniaczaną, a także proszek do pieczenia. Składniki starannie wymieszaj.

  9. 9

    Do ciasta dodaj posiekane orzechy i wymieszaj składniki za pomocą łyżki stołowej.

  10. 10

    Ciasto przelej na blaszkę i włóż ją do nagrzanego piekarnika. Piecz wypiek przez ok. 30 minut.

  11. 11

    Aby przygotować krem budyniowy, żółtka ubij wraz z dodatkiem cukru oraz cukru wanilinowego. Następnie wlej 100 ml mleka, dodaj mąkę ziemniaczaną i miksuj składniki do chwili powstania jednolitej masy.

  12. 12

    400 ml wlej do rondelka i zagotuj. Następnie dodaj przygotowaną mieszankę budyniową do gotującego się płynu. Składniki intensywnie mieszaj do chwili zgęstnienia. Następnie ściągnij budyń z kuchenki i pozostaw do wystudzenia. 

  13. 13

    Masło utrzyj mikserem na jasny puch, a następnie dodawaj porcjami wystudzony budyń. Składniki miksuj do chwili połączenia.

  14. 14

    Ciasto czekoladowe przetnij wzdłuż na 2 części.

  15. 15

    W blaszce z wysokimi rantami złóż ciasto Marysieńka. Ułóż kolejno blat czekoladowy, połowę kremu budyniowego, ciasto orzechowe, drugą część kremu i ponownie blat czekoladowy.

     

    Przed podaniem ciasto Marysieńka schładzaj przez minimum 60 minut. Warto przyozdobić wypiek polewą czekoladową.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też