Ekspresowe ciasto z kaszy manny bez pieczenia — przygotujesz je w 15 minut

Kasza manna
Źródło: Shutterstock/Indian Food Images

Składniki

Ciasto z kaszy manny — polewa czekoladowa

  • 4 łyżki Kakao
  • 0.5 Kostka margaryna
  • 2 łyżki Woda
  • 0.5 Szklanka Cukier

Ciasto

  • 1 opakowanie Cukier wanilinowy
  • 6 opakowań herbatniki
  • 4 łyżki Kakao
  • 1 kostka margaryna
  • 1 szklanki Kasza manna
  • 1 litr Mleko

Przygotowanie

  1. 1

    Foremkę o wymiarach 10 × 20 cm wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.

  2. 2

    Spód foremki zapełnij równomiernie herbatnikami.

  3. 3

    Mleko wlej do rondelka, następnie dodaj margarynę, cukier, cukier waniliowy oraz kakao. Naczynie połóż na palniku o średniej mocy i doprowadź roztwór do wrzenia. Następnie wsyp kaszę mannę i gotuj masę przez ok. 5 minut, cały czas mieszając. 

  4. 4

    Gorącą masę mleczną wylej na ułożone herbatniki i przykryj krem drugą warstwą ciasteczek.

  5. 5

    Aby przygotować polewę czekoladową, wszystkie składniki, tj. kakao, margarynę, wodę oraz cukier umieść w rondelku. Naczynie połóż naczynie na palniku o minimalnej mocy i podgrzewaj do chwili otrzymania jednolitej, gęstej masy. Ciasto z kaszy manny polej polewą czekoladową i włóż do lodówki w celu schłodzenia. 

     

    Ciasto z kaszy manny warto dodatkowo przyozdobić cukrową polewą.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też