Królewiec ciasto — król wśród deserów na wyjątkowe okazje. Koniecznie skosztuj!

Królewiec ciasto
Źródło: Shutterstock/Billion Photos

Składniki

Królewiec ciasto — masa

  • 0.5 Litr Mleko
  • 2 opakowania Cukier wanilinowy
  • 2 łyżki Mąka ziemniaczana
  • 0.5 Szklanka Cukier
  • 250 g Masło
  • 1 łyżka Mąka pszenna

Ciasto miodowe

  • 2 szklanek Mąka pszenna
  • 1 sztuka Jajko
  • 0.5 Szklanka Cukier
  • 1 łyżeczka Soda oczyszczona
  • 2 łyżki Płynny miód
  • 15 g margaryna

Biszkopt

  • 0.5 Szklanka Cukier
  • 4 sztuki Jajko
  • 0.5 Szklanka Mąka pszenna
  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 2 łyżki Woda
  • 0.5 Szklanka Mąka ziemniaczana

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C. 

  2. 2

    3 foremki o wymiarach 23 × 35 cm wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.

  3. 3

    Aby przygotować blaty miodowe, wszystkie składniki, tj. mąkę pszenną, jajko, cukier, sodę oczyszczoną, miód oraz margarynę umieść w misce i zagniataj do chwili otrzymania jednolitego ciasta. Podziel otrzymaną masę na 2 części i wyłóż ciastem przygotowane blaszki. Ciasto miodowe piecz przez ok. 25 minut.

  4. 4

    Aby przygotować biszkopt, oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier, a następnie żółtka. Do masy jajecznej dodaj mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz cukier i delikatnie wymieszaj składniki. Ciasto przełóż do foremki i piecz przez ok. 30 minut. Następnie wyciągnij z kuchenki i pozostaw do wystudzenia.

  5. 5

    Z mąki ziemniaczanej, mąki pszennej, cukrów waniliowych oraz cukru przygotuj budyń. Do otrzymanego kremu dodaj masło i starannie wymieszaj masę.

  6. 6

    Aby złożyć ciasto królewiec, w blaszce z wysokimi rantami ułóż kolejno placek miodowy, połowę masy budyniowej, biszkopt, drugą część masy i placek miodowy. 

     

    Królewiec ciasto wygląda obłędnie udekorowane samodzielnie przygotowaną polewą czekoladową. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też