Królewiec ciasto — król wśród deserów na wyjątkowe okazje. Koniecznie skosztuj!
Ciasto królewiec to wypiek, który zachwyca nawet najbardziej wymagających smakoszy. Łakoć ten to prawdziwy rarytas dla podniebienia. Jak sama nazwa wskazuje, ciasto królewiec to frykas, którego prezencja jest absolutnie wyjątkowa i spełnia najwyższe standardy. Wykonanie proponowanego deseru nie jest trudne, choć wymaga odrobiny cierpliwości. Zapewniamy, że już pierwszy kęs sprawi, że zapomnisz o włożonym wysiłku.
Składniki
Królewiec ciasto — masa
- 0.5 Litr Mleko
- 2 opakowania Cukier wanilinowy
- 2 łyżki Mąka ziemniaczana
- 0.5 Szklanka Cukier
- 250 g Masło
- 1 łyżka Mąka pszenna
Ciasto miodowe
- 2 szklanek Mąka pszenna
- 1 sztuka Jajko
- 0.5 Szklanka Cukier
- 1 łyżeczka Soda oczyszczona
- 2 łyżki Płynny miód
- 15 g margaryna
Biszkopt
- 0.5 Szklanka Cukier
- 4 sztuki Jajko
- 0.5 Szklanka Mąka pszenna
- 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
- 2 łyżki Woda
- 0.5 Szklanka Mąka ziemniaczana
Przygotowanie
- 1
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.
- 2
3 foremki o wymiarach 23 × 35 cm wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.
- 3
Aby przygotować blaty miodowe, wszystkie składniki, tj. mąkę pszenną, jajko, cukier, sodę oczyszczoną, miód oraz margarynę umieść w misce i zagniataj do chwili otrzymania jednolitego ciasta. Podziel otrzymaną masę na 2 części i wyłóż ciastem przygotowane blaszki. Ciasto miodowe piecz przez ok. 25 minut.
- 4
Aby przygotować biszkopt, oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier, a następnie żółtka. Do masy jajecznej dodaj mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz cukier i delikatnie wymieszaj składniki. Ciasto przełóż do foremki i piecz przez ok. 30 minut. Następnie wyciągnij z kuchenki i pozostaw do wystudzenia.
- 5
Z mąki ziemniaczanej, mąki pszennej, cukrów waniliowych oraz cukru przygotuj budyń. Do otrzymanego kremu dodaj masło i starannie wymieszaj masę.
- 6
Aby złożyć ciasto królewiec, w blaszce z wysokimi rantami ułóż kolejno placek miodowy, połowę masy budyniowej, biszkopt, drugą część masy i placek miodowy.
Królewiec ciasto wygląda obłędnie udekorowane samodzielnie przygotowaną polewą czekoladową.
Zobacz także:
Królewiec ciasto doskonale sprawdzi się na specjalne okazje, takie jak urodziny, rocznice, czy święta. Wypiek ten składa się z kilku warstw, tworzących idealnie skomponowaną całość. W poniższej recepturze zdradziliśmy wszystkie informacje, które są niezbędne do wykonania ciasta królewiec we własnej kuchni.
Jak przygotować królewiec ciasto? Wszystkie wskazówki, które musisz znać
Ciasto królewiec to wypiek prosty w przygotowaniu. Pichcenie należy rozpocząć od wykonania blatów miodowych. Jeżeli masz 2 blaszki o tym samym wymiarze, możesz piec je równocześnie. Osoby, które posiadają tylko 1 foremkę także mogą przyrządzić ciasto królewiec, będzie to jednak proces bardziej czasochłonny. Oprócz blatów miodowych należy przygotować także biszkopt.
Zobacz także: Snikers ciasto, któremu nie da się oprzeć. Tego smaku łatwo nie zapomnisz, a przepis na wykonanie deseru zachowasz na długo!
Nadzienie to nic innego jak domowy budyń waniliowy. Możesz wykonać go samodzielnie lub skorzystać z gotowych saszetek, które są dostępne w niemal każdym markecie. Pamiętaj, że krem należy wylać na upieczone blaty bezpośrednio po przygotowaniu. Gwarantuje to, że ciasto miodowe szybko zmięknie pod wpływem wysokiej temperatury, a poszczególne warstwy odpowiednio się połączą.
Zachęcamy, aby gotowy wypiek udekorować polewą czekoladową. Możesz przyrządzić ją w domu, na bazie śmietanki i gorzkiej czekolady lub wykorzystać gotową dekorację.