Ciasto porzeczkowiec — niezawodny sposób na to, by zaskoczyć rodzinę oraz znajomych

Ciasto porzeczkowiec
Źródło: Shutterstock/Gaak

Składniki

Ciasto porzeczkowiec — ciasto kakaowe

  • 3 łyżki Kakao
  • 0.75 Szklanka Olej rzepakowy
  • 0.5 Szklanka Woda
  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 5 sztuk Jajko
  • 1 łyżeczka Soda oczyszczona
  • 1.5 szklanki Cukier
  • 1.5 szklanki Mąka pszenna

Przełożenie

  • 300 g Dżem porzeczkowy
  • 0.66 Szklanka Czerwone wino

Bita śmietana

  • 1 opakowanie Śmietan-fix
  • 500 ml Śmietanka 30%
  • 3 łyżki Cukier puder

Krem twarogowy

  • 0.5 Szklanka Cukier puder
  • 500 g Twaróg
  • 200 g Masło

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C. 

  2. 2

    Foremkę o wymiarach 23 × 35 cm wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.

  3. 3

    Do garnuszka wlej wodę, olej rzepakowy dodaj kakao oraz 1 szklankę cukru. Połóż naczynie na palniku o średniej mocy. Składniki starannie wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Następnie przelej roztwór do miseczki i pozostaw do wystudzenia.

  4. 4

    Białka oddziel od żółtek.

  5. 5

    Białka ubij z dodatkiem cukru na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawaj żółtka, cały czas mieszając. 

  6. 6

    Mąkę pszenną przez sito z dodatkiem sody oczyszczonej i proszku do pieczenia.

  7. 7

    Do masy jajecznej dodaj przestudzoną masę kakaową i delikatnie wymieszaj składniki za pomocą szpatułki. Następnie dodaj mieszankę mączną i ponownie wymieszaj ciasto. 

  8. 8

    Ciasto przelej do przygotowanej foremki i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz je przez ok. 30 minut, a następnie wyciągnij z kuchenki i pozostaw do wystudzenia.

  9. 9

    Aby przygotować masę twarogową, masło z dodatkiem cukru pudru ubij za pomocą miksera na jasny puch. Następnie dodaj twaróg, cały czas mieszając. Po połączeniu składników krem jest gotowy.

  10. 10

    Schłodzoną śmietankę ubij z dodatkiem cukru pudru, w trakcie miksowania dodaj także śmietan-fix. 

  11. 11

    Ciasto kakaowe przekrój wzdłuż na 2 części. 

  12. 12

    Dolny blat skrop połową wina, następnie posmaruj placek połową dżemu. Wyłóż masę twarogową i równomiernie ją rozsmaruj i przykryj krem drugim blatem. Wierzch ciasta nasącz pozostałym winem, rozsmaruj dżem, a następnie posmaruj bitą śmietaną. 

  13. 13

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też