Niesamowite risotto z pieczarkami — przepis na miarę Włoch

Risotto z pieczarkami
Źródło: GettyImages

Składniki

Risotto z pieczarkami

  • 250 g Ryż arborio
  • 250 Pieczarki
  • 0.5 Sztuka Cebula
  • 2 ząbki Czosnek
  • 1 litr Bulion warzywny
  • 4 łyżki Masło
  • 50 g Parmezan
  • 4 łyżki Posiekana natka pietruszki
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Pieczarki dokładnie umyj, aby nie pozostały na nich żadne zabrudzenia, a następnie pokrój je w plasterki.

  2. 2

    Cebulę obierz łupin i pokrój w drobną kosteczkę.

  3. 3

    Czosnek obierz z łupin i przeciśnij przez praskę.

  4. 4

    Na rozgrzaną patelnię dodaj 2 łyżki masła, a gdy się roztopi, dodaj pokrojone wcześniej pieczarki oraz cebulę. Warzywa podsmażaj na małym ogniu przez ok. 3-4 minuty.

  5. 5

    Gdy warzywa na patelni apetycznie się zarumienią, dodaj ryż oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Po ok. 5 minutach całość zalej porcją bulionu, tak aby pokryła całą powierzchnię patelni.

  6. 6

    Risotto z pieczarkami gotuj na małym ogniu, mieszając je co 2-3 minuty.

  7. 7

    Za każdym razem gdy bulion warzywny zostanie wchłonięty przez ryż, dodawaj jego następną porcję. Całe gotowanie risotto z pieczarkami powinno trwać ok. 20 minut, po tym czasie powinno być ono miękkie. Gotową potrawę ściągnij z palnika.

  8. 8

    Risotto z pieczarkami dopraw do smaku solą oraz czarnym pieprzem mielonym, następnie dodaj starty parmezan i pozostałe 2 łyżki masła. Całość starannie wymieszaj. Risotto z pieczarkami podawaj obficie posypane posiekaną, świeżą natką pietruszki.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też