Delikatne bułeczki bao, w których się zakochasz. Sam zdecyduj, z czym je podać
Bułeczki bao to receptura, która z pewnością zainteresuje każdego miłośnika kuchni orientalnej. Delikatne kluski na parze wypełnione mięsnym farszem to świetny pomysł na posiłek dla całej rodziny. Bułeczki bao można serwować zarówno w formie przekąski, jak i dania głównego, w zależności od wielkości podanej porcji. Są one nie tylko smakowite, ale i proste w przygotowaniu. To niezawodny sposób, gdy chcesz zaimponować najbliższym osobom swoimi kulinarnymi umiejętnościami.
Składniki
Bułeczki bao
- 2 łyżeczki Cukier
- 550 ml Woda
- 0.5 Łyżeczka Proszek do pieczenia
- 40 g Olej rzepakowy
- 420 g Mąka typu 00
- 1.5 łyżeczka Suszone drożdże
- 0.25 Łyżeczka Sól
Farsz
- 3 łyżeczki Pasta z czosnku, imbiru i chilli
- 2 łyżeczki Prażone orzechy nerkowca
- 2 łyżki Olej rzepakowy
- 8 łyżek Sos hoisin
- 1 sztuka Cebula
- 4 sztuki Podudzia z kurczaka
- Sól
- Pieprz czarny mielony
Dodatkowo
- 2 sztuki Cebula czerwona
- 2 łyżki Ocet ryżowy
- 4 łyżki Woda
- 1 łyżka Cukier kokosowy
Przygotowanie
- 1
W misce wymieszaj wodę, suche drożdże, cukier oraz olej rzepakowy. Składniki podgrzej do temperatury 40 st. C, a następnie dodaj mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz sól. Ciasto starannie zagnieć rękoma lub wykorzystaj robot kuchenny z końcówką haka i odstaw je na co najmniej 60 minut w celu wyrośnięcia.
- 2
Do rondelka wlej ocet ryżowy, wodę oraz wsyp cukier kokosowy. Garnek połóż na palniku o średniej mocy i doprowadź sos do wrzenia. Następnie ściągnij naczynie z kuchenki i pozostaw do wystudzenia.
- 3
Czerwoną cebulę obierz z łupin, posiekaj w pióra i umieść w misce, następnie zalej ją przygotowanym sosem, starannie wymieszaj składniki i włóż naczynie do lodówki.
- 4
Mięso z kurczaka umyj, osusz kawałkiem ręcznika papierowego, a następnie pokrój w paski.
- 5
Cebulę obierz z łupin i drobno ją posiekaj.
- 6
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, dodaj kawałki kurczaka oraz cebulę. Dopraw mięso pastą z czosnku, imbiru i chilli, sosem hoisin, solą i czarnym pieprzem mielonym. Składniki sosu starannie wymieszaj.
- 7
Wyrośnięte ciasto oprósz mąką pszenną i rozwałkuj na placek o grubości ok. 1 cm. Następnie za pomocą szklanki wytnij kółka, a każde z nich posmaruj delikatnie olejem rzepakowym. Następnie złóż na połowę. Bułeczki bao przykryj bawełnianą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na co najmniej 15 minut.
- 8
Bułeczki bao paruj przez 8 minut w koszyku do gotowania na parze, a następnie serwuj z porcją mięsnego farszu, piklowanej cebuli oraz orzeszkami nerkowca.
Zobacz także:
Przygotowanie tego azjatyckiego specjału to znakomity patent na spędzenie czasu w gronie rodziny i przyjaciół. Aktywność ta może być doskonałą rozrywką, która pozwoli Ci stworzyć niezapomniane wspomnienia. Bao bułeczki ze względu na łatwy sposób wykonania można upichcić nawet z pomocą najmłodszych milusińskich. Zapewniamy, że wspólnie ugotowany posiłek będzie smakował zgromadzonym osobom znacznie bardziej.
Zobacz także: Sajgonki, jakich nie jadłeś. Znakomita przekąska na spotkanie w gronie znajomych
Jak przygotować bułeczki bao? Praktyczne porady i wskazówki
Bułeczki bao to specjał serwowany w wielu różnorodnych odsłonach. Połączenie klusek na parze z kawałkami mięsa skąpanych w gęstym sosie oraz piklowaną cebulą to jedna z najchętniej wybieranych kombinacji. Aby przyrządzić bułeczki bao, należy zaopatrzyć się w mąkę typu 00. Można wykorzystać także zwykłą mąkę pszenną, lecz ciasto będzie mniej elastyczne i delikatne. Pamiętaj także, że masa przed procesem wałkowania musi urosnąć. Drożdże potrzebują czasu, aby zacząć pracować, a tym samym zwiększyć objętość ciasta.
Ugotowane na parze bułeczki bao najlepiej smakują bezpośrednio po przygotowaniu. Należy wypełnić je mięsnym farszem i dodać porcję piklowanej cebuli. Inne składniki, których obecność warto rozważyć to również ulubione kiełki, ziarna sezamu, ogórki kiszone, czy sos chilli.