Delikatne bułeczki bao, w których się zakochasz. Sam zdecyduj, z czym je podać

Bułeczki bao
Źródło: GettyImages

Składniki

Bułeczki bao

  • 2 łyżeczki Cukier
  • 550 ml Woda
  • 0.5 Łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 40 g Olej rzepakowy
  • 420 g Mąka typu 00
  • 1.5 łyżeczka Suszone drożdże
  • 0.25 Łyżeczka Sól

Farsz

  • 3 łyżeczki Pasta z czosnku, imbiru i chilli
  • 2 łyżeczki Prażone orzechy nerkowca
  • 2 łyżki Olej rzepakowy
  • 8 łyżek Sos hoisin
  • 1 sztuka Cebula
  • 4 sztuki Podudzia z kurczaka
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Dodatkowo

  • 2 sztuki Cebula czerwona
  • 2 łyżki Ocet ryżowy
  • 4 łyżki Woda
  • 1 łyżka Cukier kokosowy

Przygotowanie

  1. 1

    W misce wymieszaj wodę, suche drożdże, cukier oraz olej rzepakowy. Składniki podgrzej do temperatury 40 st. C, a następnie dodaj mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz sól. Ciasto starannie zagnieć rękoma lub wykorzystaj robot kuchenny z końcówką haka i odstaw je na co najmniej 60 minut w celu wyrośnięcia. 

  2. 2

    Do rondelka wlej ocet ryżowy, wodę oraz wsyp cukier kokosowy. Garnek połóż na palniku o średniej mocy i doprowadź sos do wrzenia. Następnie ściągnij naczynie z kuchenki i pozostaw do wystudzenia. 

  3. 3

    Czerwoną cebulę obierz z łupin, posiekaj w pióra i umieść w misce, następnie zalej ją przygotowanym sosem, starannie wymieszaj składniki i włóż naczynie do lodówki.

  4. 4

    Mięso z kurczaka umyj, osusz kawałkiem ręcznika papierowego, a następnie pokrój w paski.

  5. 5

    Cebulę obierz z łupin i drobno ją posiekaj.

  6. 6

    Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, dodaj kawałki kurczaka oraz cebulę. Dopraw mięso pastą z czosnku, imbiru i chilli, sosem hoisin, solą i czarnym pieprzem mielonym. Składniki sosu starannie wymieszaj.

  7. 7

    Wyrośnięte ciasto oprósz mąką pszenną i rozwałkuj na placek o grubości ok. 1 cm. Następnie za pomocą szklanki wytnij kółka, a każde z nich posmaruj delikatnie olejem rzepakowym. Następnie złóż na połowę. Bułeczki bao przykryj bawełnianą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na co najmniej 15 minut.

  8. 8

    Bułeczki bao paruj przez 8 minut w koszyku do gotowania na parze, a następnie serwuj z porcją mięsnego farszu, piklowanej cebuli oraz orzeszkami nerkowca.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też