Delikatne jak chmurka pierożki wonton. Przepis na chiński specjał, który zrobisz sam

Pierożki wonton podane z bulionem
Źródło: GettyImages

Składniki

Pierożki wonton — ciasto

  • 1 łyżka Olej sezamowy
  • 2 łyżki Zimna woda
  • 220 g Mąka orkiszowa
  • 200 ml Gorąca woda

Nadzienie

  • 2 łyżki Sos sojowy jasny
  • 300 g Mięso mielone
  • 2 łyżeczki Sól
  • 2 łyżki Sos rybny
  • 3 łyżki Posiekana natka pietruszki
  • 2 łyżki Sos chilli
  • 2 ząbki Czosnek

Przygotowanie

  1. 1

    Mąkę orkiszową wymieszaj z gorącą wodą, a gdy powstanie jednolita masa, dodaj także olej sezamowy oraz zimną wodę. Zagniataj ciasto tak długo, aż stanie się gładkie i elastyczne. Następnie umieść masę w misce, przykryj ściereczką i odstaw na co najmniej 60 minut.

  2. 2

    Czosnek obierz z łupin, a następnie przeciśnij przez praskę.

  3. 3

    Mięso mielone wymieszaj wraz z natką pietruszki, sosem rybnym, sosem sojowym, sosem chilli, czosnkiem oraz solą i odstaw na 30 minut.

  4. 4

    Ciasto rozwałkuj na podsypanym mąką blacie. Następnie wykrawaj z niego jednakowe krążki, posługując się szklanką.

  5. 5

    Na środku każdego krążka ciasta połóż porcję farszu i zawiń do środka, tak aby powstała sakiewka.

  6. 6

    Koszyk do parowania posmaruj cienko olejem rzepakowym. Następnie układaj w nim pierożki wonton i paruj je pod przykryciem przez ok. 15 minut.

     

    Gotowe pierożki wonton smakują perfekcyjnie podane z bulionem. To propozycja na smakowity obiad dla całej rodziny.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też