Skrzydełka buffalo wings
Chrupiące skrzydełka buffalo wings sprawdzą się na wiele okazji. To obowiązkowa pozycja dla miłośników mięsa i rzecz jasna — wszystkich fanów kuchni amerykańskiej.
Składniki
- 800 g Skrzydełka z kurczaka
- 0.5 Łyżeczka Proszek do pieczenia
- 20 g Mąka pszenna
- 0.5 Łyżeczka Pieprz czarny mielony
- 1 łyżeczka Sól
Sos
- 1.5 łyżka Musztarda francuska
- 2 łyżki Miód pitny
- 1 łyżka Syrop z kwiatów czarnego bzu
- 1 łyżeczka Miód gryczany
- 0.5 Sztuka Gruszka
Przygotowanie
- 1
Rozgrzej piekarnik do 190 st. C.
- 2
Przygotuj suche składniki na panierkę. W większej misce połącz ze sobą proszek do pieczenia, mąkę pszenną, sól oraz pieprz. Skrzydełka starannie obtocz w przygotowanym miksie, tak, żeby składniki pokryły każdy fragment mięsa.
- 3
Na blachę do pieczenia wyłóż arkusz papieru. Przełóż na nią przygotowane skrzydełka buffalo wings i piecz je przez pół godziny. Po kwadransie obróć mięso na drugą stronę.
REKLAMA - 4
Przygotuj sos. Umyj gruszkę, przekrój ją na pół i zetrzyj na grubych oczkach, nie obierając owocu ze skórki. Następnie do miseczki dodaj pozostałe składniki, tj. musztardę, miód pitny, syrop z kwiatów czarnego bzu i miód gryczany. Całość dokładnie wymieszaj.
Zobacz także: