Skrzydełka buffalo wings

Skrzydełka buffalo wings
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 800 g Skrzydełka z kurczaka
  • 0.5 Łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 20 g Mąka pszenna
  • 0.5 Łyżeczka Pieprz czarny mielony
  • 1 łyżeczka Sól

Sos

  • 1.5 łyżka Musztarda francuska
  • 2 łyżki Miód pitny
  • 1 łyżka Syrop z kwiatów czarnego bzu
  • 1 łyżeczka Miód gryczany
  • 0.5 Sztuka Gruszka

Przygotowanie

  1. 1

    Rozgrzej piekarnik do 190 st. C.

  2. 2

    Przygotuj suche składniki na panierkę. W większej misce połącz ze sobą proszek do pieczenia, mąkę pszenną, sól oraz pieprz. Skrzydełka starannie obtocz w przygotowanym miksie, tak, żeby składniki pokryły każdy fragment mięsa.

  3. 3

    Na blachę do pieczenia wyłóż arkusz papieru. Przełóż na nią przygotowane skrzydełka buffalo wings i piecz je przez pół godziny. Po kwadransie obróć mięso na drugą stronę.

  4. 4

    Przygotuj sos. Umyj gruszkę, przekrój ją na pół i zetrzyj na grubych oczkach, nie obierając owocu ze skórki. Następnie do miseczki dodaj pozostałe składniki, tj. musztardę, miód pitny, syrop z kwiatów czarnego bzu i miód gryczany. Całość dokładnie wymieszaj.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też