Koktajl z arbuza na orzeźwienie — pozycja obowiązkowa na liście letnich napojów

Koktajl z arbuza
Źródło: Shutterstock/Svetlana_Belozerova

Składniki

Koktajl z arbuza

  • Mięta
  • 0.5 Sztuka Arbuz
  • 0.5 Sztuka Ananas
  • 1 sztuka Limonka

Przygotowanie

  1. 1

    Arbuza obierz ze skóry, a następnie pokrój miąższ na niewielkie kawałeczki i usuń z nich pestki.

  2. 2

    Ananasa obierz ze skóry, przekrój owoc wzdłuż na 4 części i wytnij z jego środka twardy głąb.

  3. 3

    Limonkę sparz wrzątkiem. Zaraz potem przekrój ją na połowę i wyciśnij sok. Możesz wykonać tę czynność ręcznie lub wykorzystać wyciskarkę do cytrusów. 

  4. 4

    Listki mięty opłucz pod bieżącą wodą i osusz.

  5. 5

    Do kielicha blendera włóż kawałki pokrojonego arbuza oraz ananasa. Dodaj liście mięty i sok wyciśnięty z limonki. Składniki zblenduj. Otrzymane smoothie powinno być jednolite. 

  6. 6

    Koktajl z arbuza i ananasa możesz serwować bezpośrednio po przygotowaniu, lecz najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce. 

     

    Napój serwuj w wysokiej szklance. Wygląda zniewalająco udekorowany listkami świeżej mięty oraz dwoma kolorowymi słomkami.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też