Ciasto łyżką mieszane, czyli szybki i smaczny wypiek dla całej rodziny
Nie wyobrażasz sobie weekendu bez domowego ciasta, ale nie chcesz spędzać za dużo czasu w kuchni? Mamy dobrą wiadomość, dzięki naszej recepturze na ciasto mieszane za pomocą łyżki przygotujesz miękkie i delikatne ciasto dla całej rodziny. Zobacz, jak zrobić wspaniałe ciasto z sezonowymi owocami do weekendowej kawy.
Składniki
Ciasto łyżką mieszane przepis
- 3 szklanek Mąka pszenna
- 0.5 Szklanka olej
- 1 szklanki Kefir
- 5 sztuk Jajko
- 1 szklanki Cukier
- 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
- 10 sztuk Morela
- 1 łyżka Cukier puder
Przygotowanie
- 1
Do miski wlej olej, kefir oraz jajka i dokładnie wymieszaj. W drugiej misce wymieszaj suche składniki. Za pomocą łyżki połącz obie masy.
- 2
Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, przelej ciasto. Morele umyj i wysusz, podziel na pół i wyjmij pestkę. Owoce ułóż na cieście.
- 3
Ciasto wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 45 minut.
- 4
Wyjmij ciasto, wystudź i posyp cukrem pudrem.
Zobacz także:
- Puszyste i delikatne ciasto czekoladowe z dodatkiem żurawiny
- Ciasto Vanessa – prawdziwy raj w ustach. Kiedy masz ochotę na coś ekstra!
- Wytrwane rogale marcińskie z gęsiną według przepisu Magdy Gessler
Jak zrobić smaczne ciasto łyżką mieszane?
Ciasto łyżką mieszane to chyba jedno z najłatwiejszych ciast jakie można zrobić. Przygotowanie ciasta składa się z trzech szybkich etapów. Pierwszy etap to połączenie mokrych składników, drugi mokrych, a trzeci wymieszanie wszystkich składników ze sobą za pomocą łyżki. Całość zajmuje dosłownie 5 minut. Ciasto będzie smaczne i miękkie jeśli będziesz trzymać się przepisu oraz ilości poszczególnych składników. Które składniki ciasta nadają miękkość? Ciasto z morelami będzie puszyste dzięki dodaniu do niego kefiru oraz proszku do pieczenia w podanych ilościach.
Jakie owoce do ciasta mieszanego łyżką?
Do ciasta można dodać dowolne owoce sezonowe, a także owoce mrożone i z puszki np. brzoskwinie, ananasy. Jeśli zdecydujesz się na sezonowe owoce to najlepsze będą morele, truskawki, śliwki, borówki amerykańskie, jagody oraz jabłka. Unikaj owoców o bardzo dużej zawartości wody. Nie przesadzaj też z ilością owoców, najlepiej ułóż luźno kawałki owoców na wierzchu ciasta. Jeśli zdecydujesz się użyć owoców mrożonych, pamiętaj o wcześniejszym odmrożeniu ich i odlaniu soku, który wytworzy się w czasie odmrażania.
Przechowywanie ciasta z owocami
Upieczone ciasto nie wymaga przechowywania w lodówce. Wystarczy przykryć je folią aluminiową i odstawić na parapet lub kuchenny blat. Latem trzeba zjeść ciasto w dwa dni od przygotowania, ponieważ owoce po tym czasie zaczną się psuć. Ciasto można mrozić, najlepiej w dużych kawałkach lub całości. Odmrażanie ciasta powinno następować w temperaturze pokojowej.