Ciasto Vanessa – prawdziwy raj w ustach. Kiedy masz ochotę na coś ekstra!
Ciasto Vanessa to gratka dla wielbicieli czekoladowych deserów. Nasyconych nutami kakao, kremowych konsystencji, lekko gorzkiego posmaku typowego dla bardzo słodkich smakołyków. Ciasto Vanessa doskonale smakuje i trudno poprzestać na tylko jednym kawałku.
Składniki
Składniki na ciasto Vanessa
- 2 Torebki Śmietan-fix
- 1 opakowanie Śmietana 30%
- 1 litr Mleko
- 0.5 Kostka Maslo
- 0.33 Szklanka Cukier
- 0.5 Szklanka Cukier puder
- 0.25 Szklanka Kakao
- 2 Torebki budyń czekoladowy
- 2 łyżki Posypki do ciast
- 1.5 łyżka Mąka ziemniaczana
- 2 sztuki Jajko
- 3 łyżki Mąka pszenna
- 1 opakowanie Herbatniki kakaowe
Przygotowanie
- 1
Przygotowanie ciasta Vanessa zaczynamy od ubicia białek przy pomocy miksera. Kiedy masa będzie już jednolita i sztywna, dodajemy stopniowo – ciągle miksując – żółtka oraz cukier.
- 2
Do miski z ubitymi kremem jajecznym dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz kakao. Ponownie sięgamy po mikser i mieszamy póki nie stworzy się jednolita masa.
- 3
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- 4
Gotową masę na ciasto Vanessa przelewamy do formy do pieczenia wyłożonej papierem.
- 5
Ciasto pieczemy przez mniej więcej 20 minut.
- 6
Równocześnie rozrabiamy budyń – w odpowiedniej ilości mleka rozpuszczamy obydwie saszetki z budyniem czekoladowym. Tabliczkę czekolady siekamy na małe kawałki i dodajemy do mleka z budyniem. Mieszaninę przelewamy do rondelka i stopniowo podgrzewamy, doprowadzając do zagotowania. Nie zapominamy o mieszaniu mleka z dodatkami, żeby składniki się nie przypaliły.
- 7
Kiedy czekolada rozpuści się w mleku, odstawiamy rondelek na bok do wystudzenia.
- 8
Kiedy mieszanka się przestudzi przelewamy ją do miski, dodajemy posiekane na kawałki masło i miksujemy na aksamitny, jednolity krem.
- 9
Krem wykładamy na upieczone ciasto i równomiernie rozsmarowujemy, po czym umieszczamy na jego warstwie herbatniki.
- 10
Kolejnym krokiem w przepisie na ciasto Vanessa jest zmiksowanie z cukrem pudrem śmietany i fiksu. Ważne, żeby śmietana była wcześniej porządnie schłodzona. Kiedy śmietana będzie sztywna rozsmarowujemy ją na warstwie herbatników.
- 11
Ciasto jest gotowe, ale przed podaniem trzeba je jeszcze schłodzić i posypać posypką – np. kakao.
Przeczytaj także:
- Trzyskładnikowe ciasto czekoladowe z patelni to najnowszy hit internetu. Wypróbuj je już dzisiaj
- Szybkie ciasto jogurtowe, dobre na każdą okazję. Uniwersalny przepis na deser
- Ciasto ptasie mleczko bez pieczenia. Przepis na prosty deser na zimno
Ciasto Vanessa to wspaniały kremowy deser. W jednym kawałku ciasta znajdziecie wszystko, co mają najlepsze desery: nie tylko czekoladową nutę, aksamitną śmietanę, ale i chrupkość herbatników, które tworzą warstwy oddzielające poszczególne składniki.
Jakie może być ciasto Vanessa?
Nasza propozycja to ciasto czekoladowo-śmietankowe, ale wersji Vanessy może być więcej niż jedna. Wśród przepisów na ten deser są wersje kolorowe, w których kolejne warstwy tworzy biszkopt, frużelina z owoców (np. porzeczki, malin czy borówek), owocowy mus, serowa pianka i polewa zrobiona z białej czekolady.
Im więcej razy zrobimy ciasto Vanessa, tym większego luzu w przygotowaniu nabierzemy i otworzymy się na modyfikacje przepisu i dodawanie własnych zmian. Ciasto można przecież uzupełniać o własne rozwiązania – dodawać nowe warstwy, mieszać smaki.
Na jakie okazje zrobić ciasto Vanessa?
Ciasto Vanessa sprawdzi się na wszystkie możliwe okazje. Ten deser jest bardzo efektowny, apetyczny i smaczny. Jego wygląd wspaniale oddaje jego pyszny smak i stanowi prawdziwą wizytówkę ciasta. Będzie smakował każdemu – bez względu na wiek i upodobania gastronomiczne. To ciasto, które świetnie wypadnie jako podwieczorek po obiedzie, ciasto na specjalną okazję – urodziny, imieniny czy imprezę towarzyszącą chrzcinom, komunii, weselu czy poprawinom.
Jeśli wykonacie ciasto Vanessa dla rodziny – zamiast sernika czy szarlotki, musicie się liczyć z tym, że bliskim tak ono posmakuje, że nie dość, że zniknie z talerzy w oka mgnieniu, to jeszcze towarzystwo będzie się domagało powtórki tego podwieczorku.
Ciasto Vanessa doskonale smakuje dobrze schłodzone w cieplejsze pory roku – jest lekkie ale także orzeźwiające i – trochę jak lody – chłodzące organizm.
Na co zwracać uwagę w przepisie na ciasto Vanessa?
Podczas robienia ciasta Vanessa ważne jest pilnowanie, żeby w czasie miksowania nie przesadzić z gorliwością i nie zważyć kremu. Po drugie uważnie piec spód ciasta, żeby się nie przypalił. Ważnym krokiem jest także dodawanie budyniu – nie może być zbyt zimny. Warto – przynajmniej przez kilka pierwszych razów przy robieniu tego ciasta, przestrzegać bardzo konsekwentnie zaleceń z przepisu. Przy wypiekach, w których integralną część ciasta stanowią kremy, liczy się także uważność.