Ciasto Vanessa – prawdziwy raj w ustach. Kiedy masz ochotę na coś ekstra!

Ciasto Vanessa
Źródło: Getty Images

Składniki

Składniki na ciasto Vanessa

  • 2 Torebki Śmietan-fix
  • 1 opakowanie Śmietana 30%
  • 1 litr Mleko
  • 0.5 Kostka Maslo
  • 0.33 Szklanka Cukier
  • 0.5 Szklanka Cukier puder
  • 0.25 Szklanka Kakao
  • 2 Torebki budyń czekoladowy
  • 2 łyżki Posypki do ciast
  • 1.5 łyżka Mąka ziemniaczana
  • 2 sztuki Jajko
  • 3 łyżki Mąka pszenna
  • 1 opakowanie Herbatniki kakaowe

Przygotowanie

  1. 1

    Przygotowanie ciasta Vanessa zaczynamy od ubicia białek przy pomocy miksera. Kiedy masa będzie już jednolita i sztywna, dodajemy stopniowo – ciągle miksując – żółtka oraz cukier.

  2. 2

    Do miski z ubitymi kremem jajecznym dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz kakao. Ponownie sięgamy po mikser i mieszamy póki nie stworzy się jednolita masa.

  3. 3

    Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza.

  4. 4

    Gotową masę na ciasto Vanessa przelewamy do formy do pieczenia wyłożonej papierem.

  5. 5

    Ciasto pieczemy przez mniej więcej 20 minut.

  6. 6

    Równocześnie rozrabiamy budyń – w odpowiedniej ilości mleka rozpuszczamy obydwie saszetki z budyniem czekoladowym. Tabliczkę czekolady siekamy na małe kawałki i dodajemy do mleka z budyniem. Mieszaninę przelewamy do rondelka i stopniowo podgrzewamy, doprowadzając do zagotowania. Nie zapominamy o mieszaniu mleka z dodatkami, żeby składniki się nie przypaliły.

  7. 7

    Kiedy czekolada rozpuści się w mleku, odstawiamy rondelek na bok do wystudzenia.

  8. 8

    Kiedy mieszanka się przestudzi przelewamy ją do miski, dodajemy posiekane na kawałki masło i miksujemy na aksamitny, jednolity krem.

  9. 9

    Krem wykładamy na upieczone ciasto i równomiernie rozsmarowujemy, po czym umieszczamy na jego warstwie herbatniki.

  10. 10

    Kolejnym krokiem w przepisie na ciasto Vanessa jest zmiksowanie z cukrem pudrem śmietany i fiksu. Ważne, żeby śmietana była wcześniej porządnie schłodzona. Kiedy śmietana będzie sztywna rozsmarowujemy ją na warstwie herbatników.

  11. 11

    Ciasto jest gotowe, ale przed podaniem trzeba je jeszcze schłodzić i posypać posypką – np. kakao.

    Przeczytaj także:

     

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też