Kapusta kiszona z pieczarkami — kultowy dodatek do niejednego dania

 Kapusta kiszona z pieczarkami
Źródło: GettyImages

Składniki

Kapusta kiszona z pieczarkami

  • 200 g Pieczarki
  • 1 sztuka Cebula
  • 300 g Kapusta kiszona
  • 1 łyżka Olej rzepakowy
  • 3 sztuki Pieprz czarny ziarnisty
  • 1 ziarno Ziele angielskie
  • 1 sztuka Liście laurowe
  • Słodka papryka czerwona
  • Ostra papryka mielona
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Kiszoną kapustę odciśnij z zalewy i pokrój ją na drobne kawałki. 

  2. 2

    Następnie włóż kapustę kiszoną do garnka i zalej 1 szklanką zimnej wody. Dodaj także ziele angielskie, pieprz oraz liść laurowy. 

  3. 3

    Garnek postaw na palniku o średniej mocy i doprowadź jego zawartość do wrzenia. Następnie zmniejsz moc palnika na minimalną i gotuj kapustę kiszoną pod przykryciem przez ok. 15 minut.

  4. 4

    W międzyczasie pieczarki starannie umyj i pokrój w cienkie plasterki, natomiast cebulę obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę. 

  5. 5

    Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, a gdy osiągnie pożądaną temperaturę, dodaj pokrojoną cebulę i smaż ją przez ok. 3 minuty do chwili zeszklenia. 

  6. 6

    Następnie dodaj pokrojone wcześniej pieczarki i smaż je do momentu całkowitego odparowania wody. 

  7. 7

    Ugotowaną kapustę kiszoną odcedź i dodaj na patelnię z usmażonymi pieczarkami. Całość starannie wymieszaj i dopraw do smaku solą, czarnym pieprzem mielonym oraz czerwoną papryką słodką, i ostrą.

  8. 8

    Kapusta kiszona z pieczarkami może być serwowana zaraz po przygotowaniu. Doskonale komponuje się z mięsem duszonym oraz różnorodnymi rybami. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też