Ciasto hrabina to absolutnie unikatowy deser. Takiego połączenia się nie spodziewasz
Ciasto hrabina to wykwintny deser. Jego elegancka prezencja sprawia, że za każdym razem zyskuje uznanie wśród zgromadzonych gości i staje się centralnym punktem przyjęcia. Jest to rarytas, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kawy. Puszysty, dwukolorowy biszkopt, wyrazisty krem cappuccino i orzeźwiająca zielona galaretka tworzą zmysłową symfonię smaków, której nie da się oprzeć
Składniki
Ciasto hrabina — ciasto kakaowe
- 0.33 Szklanka Olej rzepakowy
- 2 sztuki Jajko
- 6 łyżek Cukier
- 4 łyżki Mąka pszenna
- 6 sztuk Żółtko
- 1 łyżka Proszek do pieczenia
- 2 łyżki Kakao
Ciasto jasne
- 0.33 Szklanka Olej
- 6 sztuk Białko jajka
- 1 szklanki Mąka ziemniaczana
- 1 łyżka Ocet
- 1 szklanki Cukier
Krem cappuccino
- 1 kostka Masło
- 500 ml Mleko
- 4 łyżki Cukier
- 2 łyżki Cappuccino o smaku rumowym
- 2 opakowania Budyń śmietankowy
Dodatkowo
- 200 ml Kawa parzona
- 1 opakowanie Okrągłe biszkopty
- 2 opakowania Galaretka agrestowa
Przygotowanie
- 1
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.
- 2
Foremkę o wymiarach 22 × 35 cm wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.
- 3
Aby przygotować ciasto kakaowe, jajka ubij wraz z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie porcjami dodawaj mąkę pszenną, proszek do pieczenia, kakao oraz olej rzepakowy.
- 4
Aby przygotować jasne ciasto, białka ubij z dodatkiem cukru na sztywną pianę. Następnie porcjami dodawaj mąkę ziemniaczaną, ocet oraz olej rzepakowy.
- 5
Do przygotowanej foremki nakładaj naprzemiennie porcje ciemnego i jasnego ciasta, a następnie delikatnie wymieszaj je za pomocą widelca. Blaszkę włóż do nagrzanego piekarnika i piecz ciasto przez ok. 30 minut.
- 6
Aby przygotować masę cappuccino, do miseczki wlej 1/2 szklanki mleka i wsyp proszki budyniowe. Składniki energicznie wymieszaj.
- 7
Pozostałe mleko wlej do rondelka i zagotuj. Gdy płyn zacznie wrzeć, dodaj roztwór budyniowy i energicznie mieszaj komponenty do chwili powstania gęstego kremu. Budyń przykryj folią spożywczą i pozostaw do wystudzenia.
- 8
Masło utrzyj na jasną i puszystą masę, następnie partiami dodawaj przestudzony budyń i miksuj do chwili połączenia składników.
- 9
Do masy budyniowej dodaj proszek cappuccino i starannie wymieszaj składniki.
- 10
Ciasto przekrój wzdłuż na 2 części.
- 11
Do foremki włóż pierwszy blat ciasta, a następnie rozsmaruj na nim połowę masy cappuccino.
- 12
Biszkopty namocz w kawie i układaj na cieście, pozostawiając jak najmniejsze odstępy.
- 13
Do miski wlej 3 szklanki wrzątku i wsyp galaretki. Mieszaj składniki do chwili połączenia, a następnie pozostaw do wystudzenia.
- 14
Tężejącą galaretkę wylej na biszkopty i włóż ciasto hrabina do lodówki.
- 15
Gdy galaretka całkowicie stężeje, przykryj ją drugim blatem ciasta.
Ciasto hrabina udekoruj przed podaniem cukrem pudrem.
Zobacz także:
Ciasto hrabina zarówno w smaku, jak i prezencji znacznie odbiega od konwencjonalnych wypieków. Zastosowaliśmy wiele unikatowych rozwiązań, które pozwolą otrzymać łakoć, o jakim nie śniłeś. Ciasto przygotowane na bazie mąki ziemniaczanej, czy krem cappuccino o smaku rumowym, to tylko niektóre z niesamowitych elementów, które tworzą prezentowany deser absolutnie wyjątkowym.
Zobacz także: Lodowiec ciasto — deser idealny na gorące dni. Przygotujesz go w zaledwie 30 minut
Jak przygotować ciasto hrabina? Praktyczne porady i wskazówki, które musisz znać
Przygotowanie ciasta hrabina należy rozpocząć od wykonania dwóch mas — jasnej oraz ciemnej. Po przełożeniu ich do foremki do pieczenia powstaje niezwykła mozaika cukiernicza. Co ciekawe, ciasto o jaśniejszym zabarwieniu wykonane jest na bazie mąki ziemniaczanej, co nadaje mu puszystości i delikatności. Ciemniejsza masa swój kolor zawdzięcza dodatkowi kakao, co oprócz nietuzinkowej prezencji znakomicie wpływa także na walory smakowe. Ciasto hrabina przełożone jest kremem o smaku cappuccino, co z pewnością ucieszy każdego miłośnika kawy. Niecodziennym dodatkiem jest ponadto zielona galaretka. Po połączeniu tych unikatowych składników prezentowany wypiek zachwyci wszystkich smakoszy oraz estetów.