Ciasto hrabina to absolutnie unikatowy deser. Takiego połączenia się nie spodziewasz

Składniki na ciasto
Źródło: Shutterstock/New Africa

Składniki

Ciasto hrabina — ciasto kakaowe

  • 0.33 Szklanka Olej rzepakowy
  • 2 sztuki Jajko
  • 6 łyżek Cukier
  • 4 łyżki Mąka pszenna
  • 6 sztuk Żółtko
  • 1 łyżka Proszek do pieczenia
  • 2 łyżki Kakao

Ciasto jasne

  • 0.33 Szklanka Olej
  • 6 sztuk Białko jajka
  • 1 szklanki Mąka ziemniaczana
  • 1 łyżka Ocet
  • 1 szklanki Cukier

Krem cappuccino

  • 1 kostka Masło
  • 500 ml Mleko
  • 4 łyżki Cukier
  • 2 łyżki Cappuccino o smaku rumowym
  • 2 opakowania Budyń śmietankowy

Dodatkowo

  • 200 ml Kawa parzona
  • 1 opakowanie Okrągłe biszkopty
  • 2 opakowania Galaretka agrestowa

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.

  2. 2

    Foremkę o wymiarach 22 × 35 cm wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.

  3. 3

    Aby przygotować ciasto kakaowe, jajka ubij wraz z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie porcjami dodawaj mąkę pszenną, proszek do pieczenia, kakao oraz olej rzepakowy.

  4. 4

    Aby przygotować jasne ciasto, białka ubij z dodatkiem cukru na sztywną pianę. Następnie porcjami dodawaj mąkę ziemniaczaną, ocet oraz olej rzepakowy. 

  5. 5

    Do przygotowanej foremki nakładaj naprzemiennie porcje ciemnego i jasnego ciasta, a następnie delikatnie wymieszaj je za pomocą widelca. Blaszkę włóż do nagrzanego piekarnika i piecz ciasto przez ok. 30 minut. 

  6. 6

    Aby przygotować masę cappuccino, do miseczki wlej 1/2 szklanki mleka i wsyp proszki budyniowe. Składniki energicznie wymieszaj. 

  7. 7

    Pozostałe mleko wlej do rondelka i zagotuj. Gdy płyn zacznie wrzeć, dodaj roztwór budyniowy i energicznie mieszaj komponenty do chwili powstania gęstego kremu. Budyń przykryj folią spożywczą i pozostaw do wystudzenia. 

  8. 8

    Masło utrzyj na jasną i puszystą masę, następnie partiami dodawaj przestudzony budyń i miksuj do chwili połączenia składników. 

  9. 9

    Do masy budyniowej dodaj proszek cappuccino i starannie wymieszaj składniki.

  10. 10

    Ciasto przekrój wzdłuż na 2 części. 

  11. 11

    Do foremki włóż pierwszy blat ciasta, a następnie rozsmaruj na nim połowę masy cappuccino. 

  12. 12

    Biszkopty namocz w kawie i układaj na cieście, pozostawiając jak najmniejsze odstępy. 

  13. 13

    Do miski wlej 3 szklanki wrzątku i wsyp galaretki. Mieszaj składniki do chwili połączenia, a następnie pozostaw do wystudzenia. 

  14. 14

    Tężejącą galaretkę wylej na biszkopty i włóż ciasto hrabina do lodówki. 

  15. 15

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też