Lodowiec ciasto — deser idealny na gorące dni. Przygotujesz go w zaledwie 30 minut

Lodowiec ciasto
Źródło: Shutterstock/Joanna 12

Składniki

Lodowiec ciasto — krem budyniowy

  • 2 sztuki Żółtko
  • 500 ml Mleko
  • 1 łyżeczka Ekstrakt z wanilii
  • 200 g Masło
  • 1.5 łyżka Mąka ziemniaczana
  • 0.5 Szklanka Cukier
  • 1.5 łyżka Kakao
  • 1 łyżeczka Mąka pszenna
  • 1 Szczypta Sól

Dodatkowo

  • 600 ml Wrzątek
  • 2 opakowania Galaretka malinowa
  • 2 opakowania Okrągłe biszkopty
  • Maliny

Przygotowanie

  1. 1

    400 ml mleka wlej do garnuszka, dodaj sól, cukier oraz esencję waniliową. Naczynie postaw na palniku o średniej mocy i doprowadź mieszankę do wrzenia. 

  2. 2

    Pozostałe mleko wymieszaj z żółtkami, mąką pszenną oraz mąką ziemniaczaną. 

  3. 3

    Rondelek z gotującym się mlekiem ściągnij z kuchenki i dodaj mieszankę mączną. Komponenty podgrzewaj do chwili powstania gęstego kremu.

  4. 4

    Budyń owiń folią spożywczą i pozostaw do wystudzenia.

  5. 5

    Masło ubijaj do chwili powstania jasnego puchu. Następnie dodawaj porcjami budyń i miksuj składniki do chwili połączenia. 

  6. 6

    Krem budyniowy podziel na dwie równe części. Do jednej porcji dodaj kakao i mieszaj komponenty do chwili połączenia. 

  7. 7

    Wrzącą wodę wlej do miski, dodaj galaretki malinowe i mieszaj roztwór do chwili połączenia. Galaretkę odstaw w chłodne miejsce.

  8. 8

    Na dnie tortownicy o średnicy ok. 23 cm ułóż biszkopty. Następnie wylej na nie jasny krem i ułóż kolejną warstwę ciasteczek. Biszkopty zalej ciemną masą, a następnie ułóż na wierzchu owoce i wylej tężejącą galaretkę.

     

    Lodowiec ciasto schładzaj przed podaniem przez co najmniej 4 godziny.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też