Marlenka ciasto — oryginalna Ormiańska receptura na doskonałe ciasto miodowe

Marlenka ciasto
Źródło: Shutterstock/Anastasia_Panait

Składniki

Marlenka ciasto — masa budyniowa

  • 2 łyżki Cukier
  • 0.5 Puszka Masa krówkowa
  • 400 ml Mleko
  • 250 g Masło z orzechów nerkowca
  • 1 opakowanie Budyń waniliowy w proszku

Ciasto miodowe

  • 120 g Masło
  • 1 łyżka Soda oczyszczona
  • 250 g Cukier puder
  • 1 łyżka Ocet
  • 2 sztuki Jajko
  • 3 łyżki Miód
  • 600 g Mąka pszenna

Posypka

  • 50 g Gorzka czekolada
  • Posiekane orzechy włoskie

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C. 

  2. 2

    Foremkę o wymiarach 22 × 35  cm wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.

  3. 3

    Aby przygotować ciasto miodowe, do miski wlej ocet, dodaj sodę oczyszczoną i wymieszaj składniki. 

  4. 4

    Masło umieść w garnuszku, dodaj miód oraz cukier puder, roztwór sody i podgrzewaj składniki do chwili utworzenia jednolitej masy. Gdy mieszanka zmieni kolor na pomarańczowy, ściągnij rondelek z kuchenki.

  5. 5

    Mieszankę miodową wlej do misy miksera i ucieraj, stopniowo dodając jajka i mąkę pszenną. Gotowa masa powinna być gęsta i jednolita.

  6. 6

    Ciasto miodowe podziel na 6 równych części. Każdą porcję cienko rozwałkuj. Masę przełóż do przygotowanej blaszki. Ciasto piecz przez ok. 7 minut, a następnie wyciągnij z kuchenki, pozostaw do przestudzenia i analogicznie przygotuj kolejną porcję. 

  7. 7

    Aby przygotować masę budyniową, zagotuj 300 ml mleka w rondelku. Pozostałą porcję płynu wymieszaj z proszkiem budyniowym oraz cukrem i wlej do garnuszka, gdy mleko zacznie się gotować. Podgrzewaj do chwili powstania gęstej masy, a następnie ściągnij naczynie z palnika i pozostaw do wystudzenia.

  8. 8

    Masło utrzyj za pomocą miksera na jasny puch, następnie dodawaj porcjami masę krówkową oraz budyń, cały czas ubijając. Gotowy krem powinien być jednolity oraz puszysty.

  9. 9

    Wystudzone blaty miodowe przekładaj masą budyniową. Ciasto Marlenka udekoruj posiekanymi orzechami oraz wiórkami czekoladowymi.

     

    Przed podaniem ciasto Marlenka schładzaj przez co najmniej 3 godziny. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też