Rozkoszne babeczki jogurtowe z owocami, w których się zakochasz

Babeczki jogurtowe z malinami
Źródło: GettyImages

Składniki

Babeczki jogurtowe

  • 350 g Maliny
  • 130 g Cukier
  • Skórka z cytryny
  • 2 Jajko
  • 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
  • 300 g Mąka pszenna
  • 0.5 Szklanka Olej rzepakowy
  • 0.5 Łyżeczka Soda oczyszczona
  • 1 szklanki Jogurt grecki

Przygotowanie

  1. 1

    W dużej misce wymieszaj jogurt, jaja, cukier, skórkę z cytryny oraz olej, a gdy wszystkie składniki się ze sobą połączą, dodaj także suche składniki, tj. przesianą mąkę pszenną, sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia.

  2. 2

    Wszystkie produkty starannie wymieszaj, wykorzystując do tego rózgę lub łyżkę, a gdy masa będzie jednolita, dodaj także maliny i ponownie wymieszaj ciasto, wykonując delikatne ruchy łyżką.

  3. 3

    Formę na muffiny wyłóż papierowymi papilotkami, a następnie nałóż do każdej porcję ciasta. Masa powinna sięgać do ok. 3/4 wysokości foremki z uwagi na fakt, że podczas pieczenia babeczki jogurtowe znacznie zwiększą swoją objętość.

  4. 4

    Formę z babeczkami jogurtowymi włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 st. C i piecz je przez ok. 25 minut. 

  5. 5

    Po tym czasie wyciągnij babeczki jogurtowe z piekarnika i pozostaw je do wystygnięcia. Wypiek ten prezentuje się fantastycznie przyozdobiony kremem śmietankowym lub cukrem pudrem. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też