Delikatne babeczki cytrynowe, które zasmakują całej rodzinie

Babeczki cytrynowe
Źródło: GettyImages

Składniki

Babeczki cytrynowe

  • 250 g Jogurt naturalny
  • 300 g Mąka pszenna
  • 1 opakowanie Cukier wanilinowy
  • 150 g Cukier
  • 2.5 łyżeczki Skórka z cytryny
  • 125 g Maslo
  • 2 Jajko
  • 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
  • 1 szczypta Sól

Przygotowanie

  1. 1

    W rondelku umieść odmierzoną porcję masła i połóż go na palniku o średniej mocy. Podgrzewaj do chwili całkowitego rozpuszczenia tłuszczu, a następnie ściągnij garnek z palnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia. 

  2. 2

    Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiej do miski, a następnie dodaj do niej sól, cukier, cukier wanilinowy oraz skórkę z cytryny i starannie wszystko wymieszaj. 

  3. 3

    Do drugiej miski wlej roztopione masło, dodaj jogurt oraz jajka i całość wymieszaj, używając trzepaczki lub zwykłego widelca.

  4. 4

    Masę jajeczną wlej do miski z mąką i mieszaj całość do połączenia składników. Gotowe ciasto nie powinno posiadać żadnych grudek.

  5. 5

    Formę na muffiny wyłóż papierowymi papilotkami i wlej do każdej porcję ciasta. Masa powinna sięgać do ok. 3/4 wysokości foremek, ponieważ podczas pieczenia babeczki cytrynowe znacznie zwiększą swoją objętość.

  6. 6

    Formę z babeczkami cytrynowymi umieść w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 st. C i piecz przez ok. 20 minut. Po tym czasie wyciągnij je z kuchenki i pozostaw do całkowitego wystudzenia. 

  7. 7

    Gotowe babeczki cytrynowe warto posypać cukrem pudrem lub  udekorować wypiek samodzielnie przygotowanym lukrem. Jako ozdoba i dodatkowy atut cukierniczy rewelacyjnie sprawdzi się również krem śmietankowy. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też