Sałatka leśna polana, która zasmakuje nawet teściowej. To prawdziwy hit w wśród sałatek

Sałatka leśna polana
Źródło: Shutterstock/Lika Mostova

Składniki

Sałatka leśna polana

  • 300 g Marchew
  • 200 g Ogórki konserwowe
  • 500 g Grzybki marynowane
  • 4 sztuki Jajko
  • 60 g Ser żółty
  • 1 sztuka Pierś z kurczaka
  • 400 g Ziemniaki
  • 1 puszka Kukurydza konserwowa
  • 1 pęczek Szczypiorek
  • Przyprawa do kurczaka
  • Majonez
  • Pieprz czarny mielony
  • Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Marchewkę oraz ziemniaki ugotuj w jednym garnku. 

  2. 2

    W oddzielnym rondelku ugotuj jajka. Od czasu zagotowania wody odlicz jeszcze ok. 8 minut. Następnie wyłącz palnik, zalej jajka zimną wodą, a gdy się ostudzą, obierz z łupin i pokrój w niewielką kostką.

  3. 3

    Kukurydzę konserwową odsącz z zalewy, wysypując ją na durszlak. To samo uczyń z marynowanymi grzybkami. Możesz wykorzystać zarówno podgrzybki, pieczarki, jak i inne rodzaje. Ważne, żeby posiadały ładne, nieuszkodzone kapelusze.

  4. 4

    Gdy marchewki i ziemniaki będą już miękkie, pokrój warzywa w kostkę. 

  5. 5

    Żółty ser zetrzyj na tarce.

  6. 6

    Ogórki konserwowe pokrój w drobną kostkę. 

  7. 7

    Umyj szczypiorek, a po osuszeniu drobno posiekaj. 

  8. 8

    Mięso drobiowe opłucz pod bieżącą wodą, oczyść z błon i pokrój na niewielkie cząstki. Zaraz potem dopraw pierś z kurczaka, dodając dedykowaną przyprawę oraz czarny pieprz mielony i sól.

  9. 9

    Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego, a gdy tłuszcz odpowiednio się nagrzeje, dodaj kawałki kurczaka i smaż mięso, aż stanie się apetycznie złociste. Zaraz po obróbce zdejmij mięso z palnika i odłóż na bok, żeby przestygło.

  10. 10

    W międzyczasie przygotuj okrągłą formę o średnicy 24 cm. Wystarczy, że wyłożysz tortownicę folią, a następnie do środka wyłożysz składniki.

  11. 11

    Do formy nakładaj kolejno: kawałki grzybów, skierowane trzonkami ku górze, posiekany szczypiorek, pokrojone marchewki, warstwę majonezu, przyprawy (sól oraz czarny pieprz mielony), kawałki usmażonego fileta z kurczaka, kolejną warstwę majonezu i przypraw. Zaraz potem dodaj jajka, ser żółty, majonez, a wierzch sosu oprósz przyprawami. Następną warstwę stanowią pokrojone ogórki konserwowe, kukurydza konserwowa, majonez i przyprawy. Na samą górę sałatki leśna polana połóż ugotowane i pokrojone ziemniaki.

  12. 12

    Tak przygotowaną sałatkę warstwową owiń folią i delikatnie dociśnij wszystkie komponenty. Następnie umieść smakołyk w lodówce i pozostaw w chłodzie na kilka godzin, najlepiej na całą noc. 

  13. 13

    Niedługo przed podaniem należy zdjąć folię i odwrócić sałatkę leśna polana w taki sposób, żeby górną warstwę stanowiły marynowane grzyby. Pozbywając się obręczy okrągłej formy, należy zachować szczególną ostrożność, by nie uszkodzić konstrukcji smakołyku. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też