Sałatka z kaszą jaglaną pyszna, że palce lizać. Sprawdź, jak ją zrobić, żeby kasza nie była gorzka

Sałatka z kaszą jaglaną
Źródło: Shutterstock/kuvona

Składniki

Sałatka z kaszą jaglaną

  • 1 opakowanie Miks sałat z rukolą
  • 1 sztuka Ogórek szklarniowy
  • 1 sztuka Papryka
  • 4 sztuki Jajko
  • 1 puszka Groszek konserwowy
  • 1 garść Pomidory koktajlowe
  • 100 g Kasza jaglana
  • 1 sztuka Awokado
  • 1 garść Nasiona słonecznika
  • 1 garść Orzechy nerkowca
  • 1 łyżka Woda
  • Cytrynowy pieprz mielony
  • Majeranek
  • Oliwa z oliwek
  • Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Kaszę jaglaną umieść na suchej patelni i podpraż ją, nie dodając tłuszczu. Podczas prażenia polecamy mieszać zawartość patelni, żeby składnik się nie przypalił. Kiedy kasza zacznie wydzielać aromat przypominający zapach orzechów, przełóż ją do garnka z osoloną wodą, umieść na palniku o średniej mocy i gotuj przez ok. 10 minut. Po ich upływie pozbądź się płynu i przełóż kaszę do oddzielnego naczynia, żeby mogła wystygnąć.

  2. 2

    Do rondelka włóż jajka, zalej je wodą i postaw na palniku. Od momentu zagotowania odlicz jeszcze ok. 8 minut. Zaraz potem zalej jajka zimną wodą, a gdy ostygną, obierz ze skorupek i pokrój w kostkę. c

  3. 3

    Do dużej miski wsyp opakowanie miksu sałat z rukolą.

  4. 4

    Umyj paprykę, pozbądź się gniazda nasiennego i pokrój warzywo na niewielkie kawałki.

  5. 5

    Ogórka szklarniowego starannie umyj, obierz z łupin (można pominąć) i pokrój w kosteczkę. 

  6. 6

    Pomidorki koktajlowe umyj, a następnie przekrój na połówki.

  7. 7

    Awokado przekrój na połowę, wyciągnij pestkę i wydrąż miąższ, a następnie pokrój go na mniejsze kawałki.

  8. 8

    Groszek konserwowy odsącz z zalewy, wysypując go na durszlak.

  9. 9

    Wszystkie przygotowane składniki razem z przestudzoną kaszą jaglaną umieść w misce z miksem sałat.

  10. 10

    Następnie przygotuj dressing. W oddzielnej miseczce połącz oliwę z oliwek, majeranek, pieprz cytrynowy, sól oraz wodę. Całość starannie wymieszaj, po czym wlej do naczynia z pozostałymi składnikami.

  11. 11

    Na koniec na suchą patelnię wsyp ziarna słonecznika i praż je przez kilka minut. Następnie posyp nimi wierzch sałatki z kaszą jaglaną, dodając również garść orzechów nerkowca (można pokroić je na mniejsze cząstki).

     

    Przed podaniem starannie wymieszaj sałatkę z kaszą jaglaną.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też