Sałatka krabowa i jej sekretny składnik. Dzięki niemu przekąska wyjdzie obłędna w smaku

Sałatka krabowa
Źródło: Shutterstock/nesavinov

Składniki

Sałatka krabowa

  • 200 g Paluszki krabowe
  • 1 ząbek Czosnek
  • 2 łyżki Majonez
  • 1 sztuka Ogórek zielony
  • 100 g Ryż basmati
  • 100 g Kukurydza konserwowa
  • 1 sztuka Sok z cytryny
  • 6 sztuk Rzodkiewka
  • Pieprz czarny mielony
  • Posiekany koperek
  • Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Ryż basmati ugotuj, podążając za instrukcją umieszczoną na opakowaniu produktu. Zaraz potem wysyp ziarenka na durszlak, przelej je wodą i odstaw na bok, by ryż ostygnął.

  2. 2

    Obierz ząbki czosnku z łupin i przeciśnij je przez praskę lub bardzo drobno posiekaj. 

  3. 3

    Kukurydzę konserwową odsącz z zalewy, wysypując ją na durszlak.

  4. 4

    Rzodkiewki oraz zielonego ogórka dokładnie umyj i pokrój na małe kawałki. 

  5. 5

    Koperek umyj i drobno posiekaj. 

  6. 6

    Paluszki krabowe pokrój w kostkę. 

  7. 7

    W większym naczyniu połącz wszystkie składniki, tj. ugotowany ryż basmati, odsączoną kukurydzę konserwową, pokrojone warzywa oraz paluszki krabowe. Na koniec dodaj również posiekany koperek, świeżo wyciśnięty sok z cytryny oraz majonez. Następnie wymieszaj sałatkę krabową i dodaj przyprawy, wedle własnego gustu.

     

    Przed podaniem sałatkę krabową przechowuj w lodówce.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też