Bajeczny sernik z ricotty – słodki i miękki deser marzeń

Sernik z ricotty
Źródło: Getty Images

Składniki

Składniki na sernik z ricotty

  • 250 g Ricotta
  • 1 sztuka Jajko
  • 1 łyżka Skrobia ziemniaczana
  • 2 łyżki Cukier
  • 5 łyżek Mleko w proszku
  • 2 garście Płatki migdałowe
  • 250 g Serek mascarpone

Przygotowanie

  1. 1

    Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy obręcz formy. Na spód tortownicy wysypujemy kawałki migdałów, ale równie dobrze odpowiednie będą poruszone na drobne kawałki ciasteczka czy herbatniki.

  2. 2

    Ser ricotta (mocno odcedzony i wyciśnięty na sitku), ser mascarpone, jajko, skrobię ziemniaczaną, cukier i mleko w proszku bardzo dokładnie mieszamy – możemy w tym celu użyć miksera, ale równie dobrze sztuka ta wyjdzie z pomocą zwyczajnej łyżki.

  3. 3

    Połączone składniki stworzą jednolitą masę serową, którą w kolejnym kroku przepisu przekładamy do tortownicy i wyrównujemy. Na tym etapie możemy dodać owoce – jagody, borówki, maliny, mango, truskawki. Układamy je delikatnie na samej górze sernika, tak aby pokryć nimi równomiernie całą powierzchnię.

  4. 4

    Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni Celsjusza i pieczemy przez 50 minut na programie grzania góra-dół. Co ważne, kiedy minie ten czas, sernik należy zostawić na dwa kwadranse w zamkniętym piekarniku, dzięki czemu sernik z ricotty nie popęka i nie opadnie. Kiedy ciasto całkowicie wystygnie możemy wyjąć je z tortownicy. Przed zjedzeniem warto wstawić je jeszcze na całą noc do lodówki. Sernik można dodatkowo oprószyć mlekiem w proszku.

    Przeczytaj także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też