Sernik Bounty — przepis na kokosowy specjał jak z najlepszej cukierni

Sernik Bounty
Źródło: GettyImages

Składniki

Sernik Bounty

  • 0.5 Szklanka Cukier
  • 60 g Masło
  • 0.5 Sztuka Sok z cytryny
  • 200 g Mleko kokosowe
  • 100 ml Woda
  • 3 łyżki Zmielone wiórki kokosowe
  • 60 g Herbatniki maślane
  • 3 łyżki Żelatyna
  • 50 ml Śmietanka 30%
  • 0.5 Szklanka Mleko
  • 250 g Serek mascarpone
  • 4 sztuki Białko jajka
  • 200 g Wiórki kokosowe
  • 100 g Mleczna czekolada

Przygotowanie

  1. 1

    Masło umieść w rondelku, a następnie postaw go na palniku o minimalnej mocy i podgrzewaj do chwili całkowitego rozpuszczenia. 

  2. 2

    Dno tortownicy o średnicy ok. 22 cm wyłóż papierem do pieczenia.

  3. 3

    Herbatniki zblenduj w melakserze lub blenderze kielichowym. Następnie dodaj do pokruszonych ciasteczek zmielone wiórki kokosowe oraz roztopione masło i starannie wymieszaj. Masę wysyp na dno tortownicy i dokładnie wyrównaj. Włóż foremkę do lodówki.

  4. 4

    W międzyczasie przygotuj masę serową. Żelatynę wsyp do miseczki, a następnie wlej do niej 100 ml gorącej wody i mieszaj do chwili całkowitego rozpuszczenia. 

  5. 5

    Umieść w garnku mleko kokosowe, serek mascarpone, wiórki kokosowe oraz mleko. Postaw naczynie na palniku o minimalnej mocy i delikatnie podgrzewaj jego zawartość przez 10 minut. Po upływie wskazanego czasu przelej masę do miski i pozostaw do przestudzenia. 

  6. 6

    Jajka sparz wrzątkiem, a następnie oddziel białka od żółtek. Białka jaj umieść w misce i ubijaj je do chwili otrzymania sztywnej piany, następnie dodawaj powoli cukier, cały czas kontynuując miksowanie, do chwili, w której otrzymana masa będzie gładka i błyszcząca.

  7. 7

    Do przestudzonej masy serowej wlej żelatynę, sok z cytryny i starannie wymieszaj. Następnie dodaj ubite z cukrem białka i ponownie wymieszaj. Przelej otrzymany krem na ciasteczkowy spód i umieść tortownicę ponownie w lodówce, chłodząc deser przez co najmniej 2 godziny.

  8. 8

    Po tym czasie śmietankę zagotuj w małym, nieprzywierającym rondelku. Zdejmij ją z palnika i dodaj połamane kawałki czekolady. Składniki mieszaj do chwili całkowitego rozpuszczenia czekolady, a następnie wylej polewę na wierzch sernika Bounty. Do udekorowania ciasta można dodatkowo wykorzystać wiórki lub płatki kokosowe, jak również fragmenty batonika Bounty.

  9. 9

    Sernik Bounty schładzaj w lodówce przez kolejne 30 minut. Po tym czasie deser jest gotowy do krojenia i serwowania. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też