Sernik Bounty — przepis na kokosowy specjał jak z najlepszej cukierni
Sernik Bounty to przepis, którego inspirację stanowi popularny batonik kokosowy. Receptura ta wiernie odwzorowuje jego smak oraz zawiera wizualne nawiązania do oryginalnego ciasteczka. Sernik Bounty to ciasto bez pieczenia, które można przygotować bez posiadania sprzętów kuchennych, jak mikser. Przysmak ten z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kokosowych deserów.
Składniki
Sernik Bounty
- 0.5 Szklanka Cukier
- 60 g Masło
- 0.5 Sztuka Sok z cytryny
- 200 g Mleko kokosowe
- 100 ml Woda
- 3 łyżki Zmielone wiórki kokosowe
- 60 g Herbatniki maślane
- 3 łyżki Żelatyna
- 50 ml Śmietanka 30%
- 0.5 Szklanka Mleko
- 250 g Serek mascarpone
- 4 sztuki Białko jajka
- 200 g Wiórki kokosowe
- 100 g Mleczna czekolada
Przygotowanie
- 1
Masło umieść w rondelku, a następnie postaw go na palniku o minimalnej mocy i podgrzewaj do chwili całkowitego rozpuszczenia.
- 2
Dno tortownicy o średnicy ok. 22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- 3
Herbatniki zblenduj w melakserze lub blenderze kielichowym. Następnie dodaj do pokruszonych ciasteczek zmielone wiórki kokosowe oraz roztopione masło i starannie wymieszaj. Masę wysyp na dno tortownicy i dokładnie wyrównaj. Włóż foremkę do lodówki.
- 4
W międzyczasie przygotuj masę serową. Żelatynę wsyp do miseczki, a następnie wlej do niej 100 ml gorącej wody i mieszaj do chwili całkowitego rozpuszczenia.
- 5
Umieść w garnku mleko kokosowe, serek mascarpone, wiórki kokosowe oraz mleko. Postaw naczynie na palniku o minimalnej mocy i delikatnie podgrzewaj jego zawartość przez 10 minut. Po upływie wskazanego czasu przelej masę do miski i pozostaw do przestudzenia.
- 6
Jajka sparz wrzątkiem, a następnie oddziel białka od żółtek. Białka jaj umieść w misce i ubijaj je do chwili otrzymania sztywnej piany, następnie dodawaj powoli cukier, cały czas kontynuując miksowanie, do chwili, w której otrzymana masa będzie gładka i błyszcząca.
- 7
Do przestudzonej masy serowej wlej żelatynę, sok z cytryny i starannie wymieszaj. Następnie dodaj ubite z cukrem białka i ponownie wymieszaj. Przelej otrzymany krem na ciasteczkowy spód i umieść tortownicę ponownie w lodówce, chłodząc deser przez co najmniej 2 godziny.
- 8
Po tym czasie śmietankę zagotuj w małym, nieprzywierającym rondelku. Zdejmij ją z palnika i dodaj połamane kawałki czekolady. Składniki mieszaj do chwili całkowitego rozpuszczenia czekolady, a następnie wylej polewę na wierzch sernika Bounty. Do udekorowania ciasta można dodatkowo wykorzystać wiórki lub płatki kokosowe, jak również fragmenty batonika Bounty.
- 9
Sernik Bounty schładzaj w lodówce przez kolejne 30 minut. Po tym czasie deser jest gotowy do krojenia i serwowania.
Zobacz także:
Sernik Bounty to potrójnie kokosowa przyjemność, która zachwyci Twoich najbliższych. Jest on niezwykle delikatny i puszysty, a oprócz smaku wyróżnia go także znakomita prezencja. Sernik Bounty można z łatwością pokroić na mniejsze kawałki, które pozostają idealnie równe i prezentują się niczym zakupione w najlepszej cukierni. To receptura, która została opracowana do perfekcji, dzięki czemu otrzymany efekt jest zniewalający.
Zobacz także: Sernik krówkowy — niesztampowy przepis na sernik, jakiego jeszcze nie znasz
Jak przygotować Sernik Bounty? Praktyczne wskazówki
Sernik Bounty przygotowuje się bez użycia piekarnika, jednak obróbka termiczna pozostaje niezwykle istotna. W tym przypadku niezbędne jest porządne schłodzenie ciasta na poszczególnych etapach przygotowań. To element, który gwarantuje doskonałą konsystencję i łatwość podczas krojenia. Zapewniamy, że poświęcony czas przyniesie fantastyczny rezultat.
Najtrudniejszym etapem przygotowań okazuje się wykonanie masy kokosowej. Aby Sernik Bounty posiadł zwięzłą strukturę, należy starannie ubić białka z cukrem. Istotne jest również wykorzystanie wyłącznie gęstej części mleczka kokosowego z puszki, która wytrąca się po schłodzeniu produktu.