Popisowa sałatka 1905, prosto z Florydy poleca się na wiele okazji. Przepis krok po kroku

Sałatka z Florydy
Źródło: Shutterstock/Marian Weyo

Składniki

Sałatka z Florydy

  • 0.5 Szklanka Zielone oliwki
  • 1 sztuka Pomidor
  • 0.25 Szklanka Ser pecorino Romano
  • 4 szklanek Sałata lodowa
  • 0.5 Szklanka Ser szwajcarski
  • 0.5 Szklanka Szynka pieczona
  • 1 sztuka Cytryna
  • 2 gałązki Sos Worcestershire

Sos do sałatki

  • 2 łyżki Ocet winny
  • 4 ząbki Czosnek
  • 2 łyżeczki Oregano
  • 0.5 Szklanka Oliwa z oliwek extra virgin
  • Pieprz czarny mielony
  • Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Umyj sałatę, a po osuszeniu liści pokrusz je na mniejsze kawałki. Następnie dodaj do dużej, wysokiej miski.

  2. 2

    Umyj pomidora i pokrój go w kostkę. 

  3. 3

    Szynkę posiekaj w kostkę.

  4. 4

    Ser szwajcarski pokrój w słupki.

  5. 5

    Wszystkie pokrojone składniki dodaj do miski z poszarpaną sałatą. Następnie dodaj zielone oliwki i starannie wymieszaj całość. 

  6. 6

    Przystąp do szykowania sosu do sałatki. Oliwę z oliwek extra vergine połącz z octem winnym. Następnie dodaj suszone oregano, czarny pieprz mielony oraz sól. Na koniec dodaj do naczynia przeciśnięte przez praski ząbki czosnku i dokładnie wymieszaj składniki na dressing.

  7. 7

    Niedługo przed serwowaniem specjału do naczynia z sałatką dodaj przygotowany dressing, wraz z 2 łyżkami sosu Worcestershire oraz startym serem Romano. Całość skrop sokiem wyciśniętym z jednej cytryny.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też